Detetu često curi krv iz nosa? Pedijatar dr Aneta Jovanović objašnjava koliko je ovo opasno i koji su najčešći uzroci

dr Aneta Jovanović Vesti 27.06.2023 12:25 0

Krvarenja iz nosa su česta kod dece u uzrastu od druge do desete godine života. Može biti često, što neretko izaziva roditeljsku brigu.

Detetu često curi krv iz nosa? Pedijatar dr Aneta Jovanović objašnjava koliko je ovo opasno i koji su najčešći uzroci

Lična arhiva

 

Pedijatar dr Aneta Jovanović objašnjava šta je krvarenje iz nosa kod dece, zašto nastaje i kako ga zaustaviti.

Zašto se javlja

Na nosnoj pregradi pri vrhu nosa se nalaze dobro prokrvljeni krvni sudovi, pa je to najčešće mesto krvarenja jer deca čestim diranjem i kopanjem nosa povređuju taj deo sluzokože nosa ispod koje se nalaze krvni sudovi.

Koji su uzroci

Kod dece su najčešći uzroci krvarenja iz nosa iritacija zbog suvog vazduha, infekcije, alergije, češanja, preterano duvanje i povrede nosa, strano telo u nosu, upotreba sprejeva, kao i čačkanjem nosne šupljine. Od ređih uzroka krvarenja iz nosa kod dece su poremećaji zgrušavanja krvi, povišen pritisak ili određeni lekovi (antikoagulansi, nesteroidni antireumatici).

Krvarenje nosa kod dece

Shutterstock

 

 

Prevencija

Potrebno je vlažiti sluznicu nosa (sprejevi morske vode, gelovi, kreme), vlažiti vazduh u prostoriji gde dete boravi, te lečiti alergiju i druga oboljenja.

Kako zaustaviti

Najvažnije da roditelj bude smiren, da postavi dete u sedeći uspravni položaj (u stolicu ili na krilo) i da nagne detetu glavu lagano prema napred da se ne bi krv slivala u ždrelo.

Prednju trećinu nosa uz sam vrh nosa potrebno je pritisnuti maramicom ili čistom krpom i držati čvrsto pet minuta bez povremenog popuštanja, a ukoliko nije prestalo krvarenje, ponoviti postupak. Mogu se staviti hladne obloge na obraze i nos.

 

Komentari (0)
Loading