Bujna kosa je san svake žene: Saveti uz koje ćete imati zdravu, gustu i jaku dlaku, a jako je važno da budete uporni u tome

Aleksandra Lišanin Vesti 26.12.2023 19:48 0

Uz pravilnu ishranu i korišćenje ulja koja podstiču rast sprečiće se opadanje i proredjivanje kose, a podstaćiće se rast i zdrav izgled

kosa

Shutterstock

Lepa, gusta i zdrava kosa je nešto što svi želimo. Pored brojnih faktora, na njeno stanje ima veliki uticaj i genetika. Tako da je jako važno znati pravilno negovati svoju kosu i koristiti kvalitetne proizvode za pranje i negu kose koji ne sadrže štetne sastojke u svom sastavu.

Opadanje kao i proređivanje kose su vrlo čest problem koji se dešava kod žena a i kod muškaraca, a javlja se iz različitih razloga. Najčešći uzrok opadanje kose jeste stres, ali isto tako uticaj ima i hormonalni disbalans, kao i promena godišnjeg doba. Međutim, gubitak kose se može javiti i kao simptom određenih bolesti ili čak kao posledica korištenja neodgovarajućih tretmana i agresivnih proizvoda. Iako proredjivanje i gubitak kose mogu delovati prilično zastrašujuće, važno je istražiti uzrok nakon čega je bitno uključiti prozvode koji će sprečiti opadanje i podstaknuti njen rast.

 

Kosa

Shutterstock

 

 

 

Postoje brojni sjajni proizvodi na tržištu namenjeni ljudima sa tankom i retkom kosom, a mogu se pronaći i sjajni preparati koji sprečavaju opadanje i koji regenerišu i doprinose zdravom izgledu kose. Šamponi protiv opadanja kose vrlo su praktično rešenje i svako ih može uvrstiti u svoju rutinu, a brojni sjajni proizvodi dostupni su i u drogerijama. Uz pravilno izbalansiranu ishranu i korištenje ulja koja podstiču rast kose, kvalitetan šampon protiv opadanja kosi će vratiti gustinu i zdrav izgled, ali i sprečiti dalje proređivanje.


Takvi šamponi najčešće sadrže ključne sastojke za koje je dokazano da podstiču rast kose, poput biotina, kofeina, raznih aminokiselina, keratina, cinka, itd. Osim toga, pokazalo se da prirodni lekovi poput ruzmarinovog ulja i pirinčane vode takođe pomažu kod rasta kose.

 

Ulje lavande

Shutterstock

 

 

 

Stručnjaci navode da bi osobe sa tankom i slabom kosom trebale da izbegavaju proizvode koji u svom sastavu imaju sulfate, parabene i druge sastojke koji mogu iritirati kosu i smanjiti njenu vlažnost.

Takođe, važno je imati na umu da kosa ne može preko noći postati zdrava i bujna. Potrebna je upornost jer je rast kose vrlo kompleksan i spor proces i najvažnije je pronaći proizvode koji će idealno odgovarati tipu i teksturi kose. 

 

Komentari (0)
Loading