Zaboravite na baletanke, ovog leta svi žele venecijanke: Ovo su najtraženije cipele sezone, žene u Srbiji se takmiče koja će pre da ih kupi

Jelena Vukelić Vesti 15.06.2023 10:42 1

Proslavili su ih venecijanski gondolijeri po kojima su i dobile ime i apsolutni su hit ovog leta.

baletanke

Shutterstock

Baletanke su oduvek bile najtraženije cipele čim im krene sezona. Ipak, u Veneciji, rođake legendarnih baletanki, venecijanske furlane, potpuno su ih skinule s trona.

Tradicionalne somotne cipele prvi put su napravljene u severoistočnoj Italiji, ali su najbliže povezane sa venecijanskim gondolijerima. Sada ove nekada skromne cipele imaju čvrsto uporište u svetu mode. 

 

 

Prvobitno napravljene od recikliranih materijala kao što su stare gume i neiskorišćena tkanina u regionu Furlanije (otuda i njihovo ime), papuče su postale popularan izbor za gondolijere zahvaljujući svojim čvrstim gumenim đonovima.

 

 

Danas se venecijanke prave od svile, pamuka ili, tradicionalnije, somota, često u smelim, upadljivim bojama ili dubokim, bogatim tonovima dijamanata, koji čak i najosnovnijim kombinacijama dodaju dašak luksuza.

 

 

Zavodljivi u svojoj jednostavnosti, furlani se odlično slažu sa dugim haljinama i suknjama, elegantno se dopunjujući prugama i lepršavim krojevima. Izgledaće prelepo i za elegantnu večeru i za šetnju gradom u stilu Kejt Mos.
 

 

 

Komentari (1)
Loading
Iv
15.06.2023 15:14

A to kao nisu baletanke :)