SRPSKI naučnik Stefan Unić je mladić iz Trstenika za koga će svet tek da čuje!

Najžena Vesti 28.09.2021 15:52 0

Mladi inovator i student proizvodnog mašinstva iz Trstenika Stefan Unić (23) u životu je prošao kroz pravi pakao i borio se sa ozbiljnim porodičnim problemima u kojima je uvek izlazio kao pobednik

SRPSKI naučnik Stefan Unić je mladić iz Trstenika za koga će svet tek da čuje!

Promo

„Kod mene inspiracija nikada ne prolazi, ona konstantno dolazi. Bilo je puno situacija kada mi se ništa nije radilo. Kada sam prolazio kroz ozbiljne porodične probleme. Oduvek sam maštao i sanjao samo mir“.

Stefan Unić je mladi inovator iz Srbije, koji studira mašinstvo na Akademiji Strukovnih studija Šumadija sa odsekom u Trsteniku. Postao je popularan po svom izumu „Personalizovani orgonit“ – Stefonit, inače njegovom prvom projektu za koji je dobio svetske i domaće nagrade i priznanja. Od titule mladog inovatora, istraživača do Oktobarske nagrade.

Stefan je skroman i prizeman mladić, a cilj mu je da promoviše nauku kod mladih.

Život ga nije mazio

Sa 17 godina Stefan Unić dobio je hipertenziju, a doživeo je i saobraćajnu nesreću. Odrastao je sa majkom dok mu je otac bio u ratu. Kako on kaže, najviše u životu je zahvalan svojoj majci koja ga je naučila da bude dobar čovek. Stefan dolazi iz malog mesta nadomak Trstenika, trenutno živi i studira u Trsteniku. Kako je zadržao pozitivnost i nakon teških situacija i iskušenja i čemu ga je sve to naučilo, Unić je ispričao za Najženu.

SRPSKI naučnik Stefan Unić je mladić iz Trstenika za koga će svet tek da čuje!

Promo

 

 

Svi njegovi projekti vezani su za ekologiju, odnosno, zaštitu životne sredine. Angažovan je na projektu koji ima veze sa prečišćavanjem zagađene vode. Na njemu sarađuj sa stručnjacima iz inostranstva, uglavnom iz Budimpešte i Belgije.

- Moji orgoniti, osim za zaštitu od zračenja koja emituju električni uređaji u kući, mogu da se koriste u bašti, kako ne bi prskali voće i povrće, za čišćenje vazduha i atmosfere, za eliminaciju negativnih uticaja podzemnih voda. Za sada ne mogu nigde da se kupe, nadam se da će masovna proizvodnja početi za neku godinu - rekao je Stefan. 

Za sebe skromno govori da je i dalje samo studnet, da inovator nije zanimanje. Priznaje da je još kao dečak maštao o tome da postane mašinski inženjer.

- Pa mladi inovator nije zanimanje. Ja sam student, a oduvek sam maštao i voleo bih da radim nešto u vezi mašinstva. Da budem mašinski inženjer. Eto, to bi bio moj posao iz snova. Kao i da u daljoj budućnosti sebe vidi u svom rodnom gradu, sa puno prijatelja i životinja oko sebe.

Od mašinstva, i te kako, može da se živi. Unosno je to zanimanje, a posebno se zahvaljuje majci koja ga je naučila pravim vrednostima. 

Komentari (0)
Loading