Lubenica može biti veoma korisna namirnica tokom trudnoće, jer je slatka, lako svarljiva, hidratantna i dobar izvor fitonutrijenata.
Koliko je bezbedno jesti lubenicu svaki dan?
Novinarka Šarlot Hilton Andersen izvestila je za The Healthy šta joj se dogodilo kada je nedelju dana jela lubenicu svaki dan. Andersenova je odlučila da jede lubenicu tokom trudnoće i izjavila je da se osećala hidrirano dok ju je jela.
Dijetetičarka Džesika Plouman naglašava da je jedenje lubenice svaki dan sasvim u redu u većini slučajeva, ali bi neki ljudi ipak trebalo da je preskoče.
„Važno je naglasiti da vaša ishrana treba da bude uravnotežena, pa vodite računa o tome da svaki dan jedete puno voća i povrća. Ako biste jeli samo lubenicu, to bi moglo da dovede do nekih problema“, ističe Plouman.
Lubenica, zapravo, sadrži značajnu količinu tiramina, aminokiseline koja utiče na krvni pritisak. To znači da lubenica može igrati ulogu u izazivanju napada migrene.
Dijabetičari takođe treba da paze na sadržaj šećera u lubenici. „Dijabetičari ili drugi ljudi koji imaju poteškoća da regulišu šećer u krvi treba da smanje ili izbegavaju lubenicu, jer može da izazove skokove šećera u krvi“, upozorava Plouman.
Lubenica je izuzetno hidratantna
„Uopšteno gledano, boja ploda može biti pokazatelj koliko je hranljivih materija u njemu“, kaže Plovman. „Crvena nijansa lubenice ukazuje na visok sadržaj likopena, prirodnog karotenoida. Što je boja dublja i tamnija, to bolje“, dodaje ona.
Lubenica se sastoji od čak 92% vode, što je čini izuzetno hidratantnom. Andersenova je istakla da je to glavna korist od jedenja lubenice koju je primetila.
Plouman ističe da se lubenica često preporučuje deci koja su izbirljiva u jelu ili starijim osobama koje zaborave da piju vodu.
Stručnjaci su takođe primetili da lubenica može da deluje kao antioksidans, pomažući telu da se oslobodi toksina kao što je amonijak.
Lubenica može pomoći kod upalnih procesa
Brojna istraživanja sugerišu da mnoge moderne bolesti potiču od sistemske upale u telu, a fitonutrijenti koji se nalaze u voću su među najboljim oružjem koje imamo protiv njih.
Lubenica je bogata likopenom, vitaminima A i C, kalijumom, magnezijumom i antioksidansima, koji su hranljivi sastojci koji se bore protiv upale.
Smanjenje rizika od srčanih oboljenja
Lubenica ima više likopena nego bilo koje drugo sveže voće ili povrće. Likopen je moćan antioksidans za koji se pokazalo da smanjuje rizik od, srčanih bolesti i problema sa očima.
Kalijum je važan nutrijent za zdravlje srčanog mišića, a uzimanje kalijuma, kojim lubenica ima u izobilju, može smanjiti rizik od srčanih oboljenja. Andersenova ističe da nikada nije imala problema sa srčanim oboljenjima, ali da je to još jedna dodatna prednost redovne konzumacije lubenice.
Šta se promenilo nakon nedelju dana?
Šarlot Hilton Andersen je primetila da je bolje hidrirana. To je efekat koji možemo skoro odmah da primetimo. Nažalost, druge prednosti ne mogu da se vide „golim okom“. Ipak, redovno jedenje lubenice može da smanji rizik od srčanih bolesti i smanji upale u telu. Plod sadrži i supstance koje dugoročno smanjuju rizik. Zbog toga je odlično ne preskočiti lubenicu tokom sezone.