Kako izabrati dobru LUBENICU? Obratite pažnju na ovaj detalj

Vesti 12.08.2021 08:23 0

Lubenica je neprikosnoveni kralj leta. Sočno, slatko i osvežavajuće u isto vreme. Poezija ukusa, naročito u vrelim danima. Osim ako, naravno, ne uspemo da kupimo zrelu, a to nije uvek lako

Kako izabrati dobru LUBENICU? Obratite pažnju na ovaj detalj

Shutterstock

Za sve ljubitelje lubenica pripremili smo vodič, zahvaljujući kojem ćete uvek birati one najbolje. I nikada više nećete osetiti razočarenje pokušavajući kupljenu lubenicu. Uvek će imati odličan ukus.

Kako izabrati dobru lubenicu? Obratite pažnju na ovaj detalj

Okrugla ili duguljasta? Velika ili mala? Tamnozelena ili svetla? Lubenice su dostupne u prodavnicama i razlikuju se po izgledu. Pitate se koje su najukusnije? Možete saznati bez da je isečete pre toga.

Na početku želimo da istaknemo da je bolje kupiti celu lubenicu, jer se može duže čuvati. Komad treba brzo pojesti. Nije pogodan za duže vreme u frižideru.

Najvažnija tačka je svetla tačka na dnu lubenice . Suprotno izgledu, to ne dokazuje ništa loše. Naprotiv. Što je tamnija boja i veća površina, to će naše voće biti slađe i zrelije.

Kako izabrati dobru LUBENICU? Obratite pažnju na ovaj detalj

Shutterstock

 

Bolje je izabrati lubenice sa mat kožom. Oni veoma sjajni možda nemaju tako dobar ukus.

Smeđe mreže na površini lubenice takođe su dobar znak - obaveštavaju nas da će voće biti slatko i ukusno. Međutim, uzorke sa zelenim repom treba izbegavati. 

Okrugla lubenica biće slatka, a duga lubenica prilično vodenasta sa slabim ukusom.

Nagoveštaj o ukusu lubenice je i njena veličina. Ove male veličine će verovatno biti još nezrele i stoga nisu baš ukusne. Bolje je izabrati velike ili srednje.

I naravno, zapamtite da lubenica treba da bude tvrda, simetrična, bez modrica, oštećenja i rupa. Koža joj se ne sme savijati pod pritiskom ruke.

Ako ste u nedoumici, možete izvršiti jednostavan test u prodavnici. Dovoljno je da lupkate lubenicu nekoliko puta prstom. Ako čujete udaranje, ona je zrela i biće ukusna.

 

Komentari (0)
Loading