Žene u svetu su POLUDELE za TRIKOM koji je opasan po ZDRAVLJE: Lepe USNE da bi podstakle DISANJE na nos tokom noći

Vesti 08.03.2023 09:40 0

Novi trend s TikToka označen je opasnim po zdravlje, a radi se o lepljenju usta tokom noći kako bi podstakli disanje na nos tokom spavanja

Žene u svetu su POLUDELE za TRIKOM koji je opasan po ZDRAVLJE: Lepe USNE da bi podstakle DISANJE na nos tokom noći

Printscreen/TikTok

 

Haštag #mouthtaping ima 24 miliona pregleda širom platforme i uključuje seriju video snimaka u kojima korisnici demonstriraju lepljenje usana u pokušaju da podstaknu disanje na nos tokom spavanja.

Na jednom snimku korisnik tvrdi da joj tzv trik sa spavanjem mu je pomogao da bolje spava i da disanje na nos, za razliku od usta, može sprečiti loš zadah i bolesti desni. Još jedan popularni video koji je prošle godine podelio zdravstveni trener Kori Rodrigez izneo je slične tvrdnje, a snimak je imao više od 5 miliona pregleda.

 

 

- Cilj je da dišete na nos dok spavate, a ne na usta - objasnio je on u videu. Dodao je da svako veče zalepi usta selotejpom, tvrdeći da mu je to omogućilo bolju oralnu higijenu i smanjeno hrkanje i suva usta. Međutim, postoji malo naučnih istraživanja o prednostima snimanja usta i stručnjaci su brzo odbacili tvrdnje iznete na TikTok-u.

 

@isabelle.lux Reply to @christinakaiulan6 Beauty and Anti Aging while you Sleep pt 1 ♥️ #mouthtape #antiaging #beautyroutine ♬ original sound - Isabelle Lux ⚡️ Skincare


Britanska fondacija za spavanje otkrila je da neželjeni efekti snimanja usta mogu uključivati iritaciju na ili oko usne od trake i poremećaj sna zbog otežanog disanja kroz nos.

 

U međuvremenu, stručnjak za spavanje Džejms Vilson rekao je da prednosti disanja na nos nisu vredne rizika zatvaranja usta.

- Nažalost, lepljenje usta je ekstreman način da se podstakne disanje na nos koji ima ozbiljne zdravstvene rizike - rekao je on za Nevsveek. Rizici bi mogli biti posebno visoki za one sa apnejom u snu, što je stanje u kojem vaše disanje prestaje i počinje tokom spavanja.

 

 

- Ako je to slučaj, snimanje u ustima će pogoršati vaše zdravlje i moglo bi doprineti ozbiljnijim problemima kao što su bolesti srca, hronična opstruktivna bolest pluća i moždani udar, posebno ako se primenjuje dok patite od apneje u snu - rekao je on.
 

Komentari (0)
Loading