Prirodno, ovo je period kada treba da ojačamo imunitet i pripremimo organizam za zimu. Ništa nas neće okrepiti brže i bolje kao zdrava, topla čorba.
1. Čorba od šampinjona i bukovača
Bukovače su sjajan izvor beta-glukana koji utiču na poboljšanje imuniteta i olakšavaju nam borbu sa prehladom.
Sastojci:
- 200 g šampinjona
- 200 g bukovača
- glavica luka
- tri čena belog luka
- šargarepa
- 100 ml mleka
- kaišika brašna
- zalinska paprika
- peršun
- ulje
- so
- suvi začin
- biber
Priprema: Sitno iseckajte šampinjone i bukovače, ododajte malo soli, pa dinstajte na ulju pet minuta. Dodajte sitno seckanu šargarepu, luk i beli luk. Nastavite na dinstate na umerenoj temperaturi 20- 25 minuta. Dodajte kašiku brašna i kašičicu začinske paprike, pa promešajte. Nalijte 400 ml vode i 100 ml mleka, pa kuvajte na niskoj temperaturi još deset minuta. Dodajte začine po želji
2. Čorba od kostiju sa paradajzom
Poznato je da je supa od kostiju dobar izbor kada se borite sa prehladom i želite da ojačate organizam. Čorba od pardajza je posebno okrepljujuća.
Sastojci:
- 500 g svežih svinjih i goveđih kostiju
- 1 glavica crnog luka
- 1 veća šargarepa
- 1 veći krompir
- 1 koren peršuna sa listom
- 5-6 zrna bibera
- 1 list lovora
- 50-100 g graška
- 1,5 dl paradajz soka
- 50 g pirinča
- po ukusu so
- biber
- po ukusu suvi biljni začin
Priprema:
Na ulju propržiti sitno iseckan luk, pa kad postane staklast dodati oprane kosti i malo ih propržiti samo da promene boju. Naliti kosti i luk vodom pa dodati sitno iseckanu šargarepu i krompir, biber i lorber, peršun isečen na dva tri dela kao i lišće. Dodati i začine. Kad provri kuvati na tihoj vatri. Na pola kuvanja dodati grašak i paradajz, a petnaestak minuta pred kraj i opran pirinač.Pre nego što stavite pirinač izvaditi kosti i čim se malo prohlade skinuti meso sa njih pa rukama ga usitniti i vratiti u čorbu. Kuvati čorbu dok pirinač ne bude kuvan.Kad je čorba skuvana skinuti je sa vatre i ostaviti oko pola sata da miruje, a onda je služiti.
3. Carska čorba od karfiola i brokolija
Brokoli je zdrava hrana niske nutritivne vrednosti, odličan izvor izvor vitamina C i A, folne kiseline, gvožđa i kalcijuma.Ako u ishranu uvrstite ovo povrće, snabdećete se mineralima hroma i važnim antioksidantima ali i ojačati imunološki sistem.
Sastojci:
- 3 mlada luka
- 1/2 praziluka
- 200 g brokolija
- 200 g karfiola
- So, biber
- 1100ml vode
- 1 kocka juneće supe
- 1 jaje i dve kašike kisele pavlake
Priprema:
Luk sitno naseckajte i propržite na malo ulja. Dodajte brokoli i karfiol sitno iseckane. Nakon kratkog prženja, nalijte vodom i dodajte kockicu supe. Poklopite i kuvajte dok povrće ne omekša. Sklonite čorbu sa vatre i nakon par minuta polako sipajte ručno umućenu smesu od jaja i pavlake, konstantno mešajući čorbu viljuškom.
teodora
08.09.2022 15:00juče sam baš kuvala čorbicu sa pečurkama,baš kako piše u ovom članku mogu vam reči da je jako ukusna i hranjiva iako nisam,neki ljubitelj pečuraka.ne sumnjam da čuva naš organizam i da jača imunitet,ali i takođe pijem medicinsku gljivu reishi u kapsulama,baš upravo radi jačeg imuniteta.