Zaboravljeno SRPSKO jelo: Kosovska FILIJA sa kajmakom je ukus LJUBAVI

Izvor: Ž. T. Vesti 16.07.2022 20:10 0

Filija je stari kosovski specijalitet, a tradicionalno se pripremao na ognjištu, pod sačem

Zaboravljeno SRPSKO jelo: Kosovska FILIJA sa kajmakom je ukus LJUBAVI

Printscreen/Youtube

Da biste je pripremile potrebni su vam osnovni sastojci, mnogo strpljenje ai puno ljubavi. Filija se naravno može ispeći i u rerni šporeta, samo je važno postaviti tepsiju visoko, odmah ispod grejača.

SASTOJCI:

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

  • 500 gr brašna
  •  700 ml vode
  •  3 jajeta
  • kašičica soli
  • 350 g kajmaka

PRIPREMA:

Od jaja, bra[na, soli i vode zamesiti testo malo gušće nego za palačinke. Rernu je neophodno da zagrejete na maksimalnu temperaturu, a rešetku da podignete na najvišu poziciju, odmah ispod gornjih grejača. Tepsiju nauljiti, zagrejati, pa kutlačom sipati testo i ravnomerno rasporediti (kao palačinke), pa peći da porumeni.

Izvaditi iz rerne, premazati kajmakom, pa odmah preliti novim slojem testa.

Vratiti u rernu da se ispeče, pa postupak ponavljati, sve dok ima materijala. Prilikom pečenja treba isključiti donje grejače u rerni. Što više tankih slojeva testa ima, filija će biti lepša i ukusnija. Poslednju koru nije potrebno premazivati.

Pečenu filiju iseći na kocke i služiti vruće, a ukusna je i kad je hladna.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)