Spremili smo za vas četiri fenomenalna recepta i ne zna se koji je bolji. Za svakoga ima ponešto, bilo da ste ljubitelji tradicionalgog ukusa ili vas više raduju neobične i egzotične varijante.
Tradicionalne punjene paprike:
Sastojci:
- 450 g mlevenog mesa
- 50 g pirinča
- crni luk, jedna glavica
- praziluk
- 1 rendana šargarepa
- malo celera rendanog
- 1 kg paprika
- so i biber
- slatka začinska paprika
- paradajz sok
- tri čena belog luka
Priprema: Na malo masti propržiti sitno seckan luk, beli luk, praziluk, celer i rendanu šargarepu. Dodati mleveno meso i propržiti. Dodati opran pirinač i sve promešati. Začiniti: suvi začin, suva začinska paprika, biber. Promešati pa puniti oprane i očišćene paprike. Ređati ih u vatrostalnu činiju pa kada napunite sve paprike, zalijte ih sa paradajz sosom. Pokriti folijom pa staviti u rernu da se ispeku na 200 stepeni Celzijusa.
Paprike punjene sirom
Sastojci:
- 8 paprika babura
- 300g sitnog sira
- 300 g starog sira
- 2 paradajza
- malo mladog luka
- ulje
- so
- 2 jajeta
Priprema:Papriku operite i izdubite, očistite od semenki i ostavite po strani.
U posudu za mešanje sjedinite sir, jaja i sitno iseckan mladi luk, pa posolite i dobro promešajte. Ovom smesom punite paprike. Paradajz isecite na krupnije delove i njime zatvorite otvore na paprikama da fil ne bi iscureo. Poređajte punjene paprike u nauljenu vatrostalnu posudu i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok paprike ne porumene.
Paprike punjene pasuljem
Sastojci:
- 8 crvenih paprika babura ili suvih paprika
- 200 g belog pasulja
- 1 veća glavica crnog luka
- 70 g seckanih oraha
- 1 kašika mlevene crvene paprike
- 2 dl soka od paradajza
- 2 paradajza
- 1 dl supe od povrća
- 0.5 dl ulja
- po ukusu vegeta,biber,so
- 1/2 praziluka
- 2 čena belog luka
Priprema: Ako koristite suve paprike preliti toplom vodom i ostaviti da omekšaju, a ako koristite sveže oprati ih i očistiti.Pasulj skuvati, a potom ocediti od suvišne tečnosti.Crni luk i praziluk iseći na kockice i propržiti na vrelom ulju.Dodati obaren pasulj, pasiran beli luk, seckane orahe, mlevenu papriku i začine po ukusu, i sve to promešati.Pripremljenim filom od pasulja napuniti paprike i zatvoriti kolutovima paradajza. Vatrostalnu posudu podmazati uljem, poslagati u nju napunjene paprike i preliti mešavinom soka od paradajza i supe od povrća. Pripremljene paprike staviti da se zapeku u zagrejanoj rerni na 200°C
Paprike punjene ribom, na mediteranski način
Sastojci:
- 300 g belog pirinča
- 3 žute paprike
- 3 crvene paprike
- maslinovo ulje
- 3 čena belog luka
- 1 praziluk
- 400 g fileta oslića
- 1 kašičica karija u prahu
- so
- sveže mleveni biber
- čeri paradajz
- crne masline
Priprema: Skuvajte pirinač po uputstvu s pakovanja.Isecite papriku na pola pa po dužini i uklonite semenke.Namažite posudu za pečenje maslinovim uljem i stavite papriku u njega.Stavite u rernu na 5 minuta. Oslić kuvajte deset minuta i odvojite kosti. Luk prodinstajte i dodajte na kraju malo čeri paradajza i crnih maslina. Pomašajte ribu, pirinač i luk i dodajte začine.Izvadite paprike iz rerne i punite ih,a zatim vratite na deset minuta. pecite na 180 stepeni i poslužite sa salatom od krastavca, pavlake i mirođije.
PRIJATNO!
bonus video