Spremili smo za vas četiri fenomenalna recepta i ne zna se koji je bolji. Za svakoga ima ponešto, bilo da ste ljubitelji tradicionalgog ukusa ili vas više raduju neobične i egzotične varijante.
Tradicionalne punjene paprike:
Sastojci:
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike
- 450 g mlevenog mesa
- 50 g pirinča
- crni luk, jedna glavica
- praziluk
- 1 rendana šargarepa
- malo celera rendanog
- 1 kg paprika
- so i biber
- slatka začinska paprika
- paradajz sok
- tri čena belog luka
Priprema: Na malo masti propržiti sitno seckan luk, beli luk, praziluk, celer i rendanu šargarepu. Dodati mleveno meso i propržiti. Dodati opran pirinač i sve promešati. Začiniti: suvi začin, suva začinska paprika, biber. Promešati pa puniti oprane i očišćene paprike. Ređati ih u vatrostalnu činiju pa kada napunite sve paprike, zalijte ih sa paradajz sosom. Pokriti folijom pa staviti u rernu da se ispeku na 200 stepeni Celzijusa.
Paprike punjene sirom
Sastojci:
- 8 paprika babura
- 300g sitnog sira
- 300 g starog sira
- 2 paradajza
- malo mladog luka
- ulje
- so
- 2 jajeta
Priprema:Papriku operite i izdubite, očistite od semenki i ostavite po strani.
U posudu za mešanje sjedinite sir, jaja i sitno iseckan mladi luk, pa posolite i dobro promešajte. Ovom smesom punite paprike. Paradajz isecite na krupnije delove i njime zatvorite otvore na paprikama da fil ne bi iscureo. Poređajte punjene paprike u nauljenu vatrostalnu posudu i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok paprike ne porumene.
Paprike punjene pasuljem
Sastojci:
- 8 crvenih paprika babura ili suvih paprika
- 200 g belog pasulja
- 1 veća glavica crnog luka
- 70 g seckanih oraha
- 1 kašika mlevene crvene paprike
- 2 dl soka od paradajza
- 2 paradajza
- 1 dl supe od povrća
- 0.5 dl ulja
- po ukusu vegeta,biber,so
- 1/2 praziluka
- 2 čena belog luka
Priprema: Ako koristite suve paprike preliti toplom vodom i ostaviti da omekšaju, a ako koristite sveže oprati ih i očistiti.Pasulj skuvati, a potom ocediti od suvišne tečnosti.Crni luk i praziluk iseći na kockice i propržiti na vrelom ulju.Dodati obaren pasulj, pasiran beli luk, seckane orahe, mlevenu papriku i začine po ukusu, i sve to promešati.Pripremljenim filom od pasulja napuniti paprike i zatvoriti kolutovima paradajza. Vatrostalnu posudu podmazati uljem, poslagati u nju napunjene paprike i preliti mešavinom soka od paradajza i supe od povrća. Pripremljene paprike staviti da se zapeku u zagrejanoj rerni na 200°C
Paprike punjene ribom, na mediteranski način
Sastojci:
- 300 g belog pirinča
- 3 žute paprike
- 3 crvene paprike
- maslinovo ulje
- 3 čena belog luka
- 1 praziluk
- 400 g fileta oslića
- 1 kašičica karija u prahu
- so
- sveže mleveni biber
- čeri paradajz
- crne masline
Priprema: Skuvajte pirinač po uputstvu s pakovanja.Isecite papriku na pola pa po dužini i uklonite semenke.Namažite posudu za pečenje maslinovim uljem i stavite papriku u njega.Stavite u rernu na 5 minuta. Oslić kuvajte deset minuta i odvojite kosti. Luk prodinstajte i dodajte na kraju malo čeri paradajza i crnih maslina. Pomašajte ribu, pirinač i luk i dodajte začine.Izvadite paprike iz rerne i punite ih,a zatim vratite na deset minuta. pecite na 180 stepeni i poslužite sa salatom od krastavca, pavlake i mirođije.
PRIJATNO!
bonus video