Paradajz čorba
- 1 manja glavica crnog luka
- 1 kašičica crvene mlevene paprike
- 500 ml sok od paradajza
- 200 ml vode ili po potrebi ( zavisi koliko gustine volite )
- peršunov list
- bosiljak
- so, začin i biber po ukusu
- 1 veći beli krompir krompir
Priprema:
Na malo masnoće propržiti luk. Zatim dodati papriku i sipati sok od paradajza i vodu. Posoliti, začiniti i pobiberiti po ukusu. Kuvati na laganoj vatri 20 minuta. Odvojeno skuvati kropmir, izblendirati i dodati kako bi se postigla odgovarajuća gustina. Ako je paradajz kiseo dodati malo šećera. Na kraju dodati iseckan peršunov list.
Krem čorba od tikvice
- 1 veća tikvica
- 1 srednja glavica crnog luka
- 2 šargarepe
- 1 krompir
- začin od suvog povrća
- 1 kašika brašna
- šolja mleka
- ulje, sirće
Priprema:
Crni luk sitno iseckati pa pržiti na ulju dok nebude staklast. Oprati šargarepu, tikvicu oguliti i očistiti od semenki, iseckati ih na kockice pa dodati uprženom luku.
Dodati vodu i staviti da se prokuva dok povrće ne omekša. Dodati pola čaše mleka, začin od suvog povrća.
Ispasirati čorbu štapnim miskerom.
Na kraju dodati vodenu zapršku (dve do tri kašičice brašna razmutiti u pola čaše mleka) i posle nekoliko minuta isključiti.
Po želji, pred serviranje možete dodati sirće. Ukrasiti listićima bosiljka ili nekog drugog začinskog bilja.
Krem čorba od celera
Sastojci:
- Jedan veći koren celera ili dva mala
- crni luk, dve glavice
- Krompir
- Dve šargarepe
- Maslac
- Suvi začin
- So
- Biber
- Brašno, dve kašike
- Mleko
Priprema:
Na maslacu propržiti brašno, pa dodati i sitno iseckan celer, šargarepu, krompir i luk. Dodajte 250 ml mleka i kuvajte 20 minuta. Izblendirajte i dodajte začine, pa kuvajte još 15 minuta.
PRIJATNO