BRNU virus se prenosi prljavim rukama: Dr Aneta Jovanović o simptomima bolesti od koje obolevaju deca do 5 godina

Jelena Vukelić Vesti 14.11.2023 09:22 0

BRNU virus (grupa enterovirusa) je česta infekcija kod male dece starosti do 5 godina. Većina dece ima blage simptome unutar 7 do 10 dana, u vidu povišene telesne temperature, karakteristične ospe na dlanovima, stopalima i u ustima (bolni plikovi na desnima, u grlu), dolazi do gubitka apetita, bola u grlu prilikom gutanja i malaksalost.

beba

Shutterstock

Dr Aneta Jovanović, pedijatar, kaže da ospa u vidu crvenih tačkica najčešće se pojavljuje na šakama, stopalima, u predelu zadnjice i butina, koje ne svrbe, a nekada se pojavljuju plikovi koji se pretvaraju u kraste.

BRNU virus se prenosi prljavim rukama: Dr Aneta Jovanović o simptomima bolesti od koje obolevaju deca do 5 godina

Lična arhiva

 

 

 

Kako se prenosi BRNU virus?

Put prenošenja je kapljičnim putem (kašljanjem, kijanjem), prljavim rukama nakon kontakta sa zaraženim detetom prilikom menjanja pelena, putem zaraženih predmeta (igračke, kvake). Period zaraznosti je tokom prve nedelje bolesti, ali se ponekada virus može izlučivati i nedeljama nakon nestanka simptoma.

Kako se postavlja dijagnoza BRNU virusa?

Na osnovu dobijanja podataka o simptomima deteta i karakteristične ospe na dlanovima i tabanima. Tipično je javljanje u vidu manjih epidemija u vrtićima (leto, jesen, a može i preko cele godine).

Kako se leči BRNU virus kod dece?

Za ublažavanje tegoba kod deteta, zbog bolova u grlu prilikom gutanja, daju se sirupi Paracetamola ili Ibuprofena, povećan unos tečnosti, davanjem hladnih napitaka ili sladoleda. Održavanje higijene kože, radi sprečavanja bakterijske infekcije kožnih promena.

Kako sprečiti pojavu BRNU virusa?

Decu naučiti da pravilno i često peru ruke, raditi dezinfekciju predmeta (igračaka, kvake), izbegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta neopranim rukama, pranje ruku posle menjanja pelena. Obolelo dete je potrebno izolovati od 7 do 10 dana, a nekada i duže, zbog produženog kliconoštva nakon bolesti.

Komentari (0)
Loading