Ova biljka je prirodni insekticid: Posadite ovo pored krompira, nikada više nećete videti zlaticu

Slobodanka Ćorić Vesti 29.04.2024 11:47 0

Veoma je zahvalna za uzgoj jer ne zahteva posebnu negu. Potrebno je samo da je zalivate i redovno uklanjate izrasle cvetove kako bi biljka napredovala

Ova biljka je prirodni insekticid: Posadite ovo pored krompira, nikada više nećete videti zlaticu

Shutterstock

Proleće je pravo vreme za sejanje somota u leje gde će rasti i cvetati. Cvet somota tople boje potiče iz Meksika i ovde se gaji decenijama. Od juna do novembra, male glavice somota u žutim, narandžastim, crvenim i šarenim bojama ukrašavaće vašu baštu.

Kadifa ima intenzivan miris koji nije prijatan, ali ne smeta našim čulima. Ovaj cvet se može koristiti u narodnoj medicini. Naime, somotski čaj poslužiće kao prirodno sredstvo za uklanjanje mioma materice. Postoje niski i visoki somoti. Visoke se gaje u cvećarama za pravljenje buketa, a niske za uređenje balkona i bašta.

Kadifa uspeva na skoro svakom tlu. Zahteva sunce, a ako je redovno zalivate, formiraće žbun visok od 20 do 70 centimetara. Ako ste ih prošle godine imali u bašti, ove godine će sami izniknuti kada dođe proleće. Veoma je zahvalna za uzgoj jer ne zahteva posebnu negu. Potrebno je samo da je zalivate i redovno uklanjate izrasle cvetove kako bi biljka napredovala.

Jedini neprijatelj ovih cvetova je puž koji će ih pojesti dok su u fazi razvoja. Zato vodite računa da zaštitite ovo cveće od ovih predatora. Kordiceps je prirodni insekticid, a pošto odbija krompirove i kukuruzne brašnare, ovaj cvet se sadi pored krompira ili kukuruza. Zbog ove osobine, somot se popularno naziva smrdljivim.

@najzena.rs "Tiršova nam je druga kuća": Marija je rodila zdravo dete, a onda je saznala strašnu dijagnozu! #najžena #fypシ #fypシ゚viral #žena ♬ original sound - Najzena.rs

 
Komentari (0)
Loading