Otac Pedrag razjasnio šta raditi sa čuvarkućom: Mnogi rade pogrešno, evo gde treba staviti staro jaje

Vesti 05.05.2024 12:56 0

Ako ste bili u dilemi, otac Predrag je objasnio šta treba uraditi sa čuvarkućom od prošle godine.

predrag popović

Printscreen/Youtube

Otac Predrag Popović je veoma popularan na internetu, pa je to iskoristio da nas podseti na grešku koju većina Srba napravi na Uskrs.

"Dosta nepotrebne polemike oko farbanja jaja. Kao i oko mnogo čega drugog. Ko zaista oseti suštinu praznika, i Božića i Vaskrsa, a i krsne slave, taj se neće buniti. Deca da nam budu uzor. Oni to prihvataju srcem svojim i raduju se, dok “mudri” samo ispituju da li ima toga u Bibliji.  

 

 

Nema ništa lošeg u farbanju jaja, ali samo ako shvatamo suštinu toga. Ako znamo ko je Hristos, zašto je postao čovek, zašto je stradao i zašto je Vaskrsao - onda nam to farbanje neće biti nikakav greh već jedan od simbola tog saznanja, ali i načina života. Kao što je i golub simbol Duha Svetoga, duga i maslinova grančica simbol mira, srce simbol ljubavi, krst simbol stradanja, slavski kolač i badnjak simbol Gospoda koji se nas radi seče i lomi i deli itd. Ali ako poštujemo običaje bez ikakvog smisla i saznanja o tome šta predstavljaju, onda nam je i to na osudu, jer to nije izraz vere već običan folklor na nivou sujeverja.

jaja

Shutterstock

 

Što se tiče jajeta koje se u narodu zove čuvarkuća koje je u stvari prirodna ikona Belog anđela, koji ukazuje na prazan grob i Hristovo Vaskrsenje, dakle, staro jaje se zakopa u dvorište, vrlo često pod neko drvo ili u saksiju ako neko živi u stanu. Tako priroda ide prirodi, a mi novim započinjemo novi godišnji krug koji se ceo svodi na iščekivanje Vaskrsenja Hristovog ili i nas i celokupne prirode", napisao je otac Predrag na svom Instagramu i razjasnio dilemu.

Mnogi ljudi staru čuvarkuću bacaju u reku, potok, ili u đubre kada žive u stanu. Otac Predrag je kao odgovor na jedan takav komentar objasnio da čuvarkuću nikako ne treba bacati u obližnju reku ili potok, već zakopati.

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading