Zaboravljeni trik naših baka: Čaj od nane učiniće vašu kosu bujnom i zdravom

Olja Jelić Vesti 06.09.2023 22:10 0

Može vam pomoći u borbi protiv peruti i sprečiti brzo mašćenje kose

Pranje kose

Shutterstock

Čaj od nane svi pijemo kad se razbolimo ili smo prehlađeni, ali da li ste znali da možete da ga iskoristite i za zdravlje vaše kose? Nana je još od davnina poznata kao veoma koristan lek za celokupno zdravlje, a naše bake su je nekada koristile za ispiranje kose.

nana

pixabay

 

Postoji nekoliko razloga zašto bi trebalo barem nekoliko puta mesečno kosu da isperete čajem od nane.

1. Smanjuje perut

Čaj ima snažno antiinflamatorno dejstvo, deluje tako što umiruje kožu glave i sprečava njenu iritaciju i upalu. Prema naučnicima, ovo je korisno ne samo za prevenciju peruti, već i za ublažavanje simptoma psorijaze. Takođe, antiseptički sastojci u čaju uklanjaju mrve ćelije kože i nečistoće koje mogu da blokiraju folikuje dlake, sprečavajući njihovo začepljenje i omogućavajući vlasima da ponovo rastu.

2. Sprečava brzo mašćenje kose

Jedinjenja koja se nalaze u čaju mogu uravnotežiti pH nivoe kože glave, normalizujući proizvodnju ulja. Ovo je korisno za ljude sa masnom kosom, kao i za one sa nešto suvljom: za prvu kategoriju, čaj deluje kao andstringent, reguliše proizvodnju učja i sprečava nakupljanje viška sebuma na koži glave, dok za drugu kategoriju ljudi, čaj deluje tako što hrani i hidrira kosu, neutrališe suvoću i sprečava nastanak peruti.

kosa

Shutterstock

 

3. Kosi pruža svežinu i lep miris

Bez obzira da li volite ukus nane, morate da priznate da ona veoma lepo miriše. Ako ispirate kosu čajem od nane, ona će mirisati na svežinu i čistoću.

Kako da koristite čaj od nane za ispiranje kose?

Koristite dve do četiri kesice čaja od nane, ili 2 kašike sušenih listova nane. Prokuvajte dve šolje vode, pa prelijte nanu. Ostavite da odstoji oko pola sata kako bi dobila na jačini. Operite kosu šamponom, isperite šampon, pa nanesite čaj od nane na kosu. Možete je polivati ili sipati čaj u bočicu sa raspršivačem i prskati. Utrljajte prstima čaj u kosu – ne morate je nakon ovoga ispirati. Prosušite je nežno peškirom, pa fenom.

 

Komentari (0)
Loading