Izglancajte kuću bez hemije: Upotrebite ovo čudesno voće da oribate najprljavija mesta, od poda do plafona!

Vesti 07.05.2024 11:52 0

Zaboravite na kupovna sredstva za čišćenje. Skupa su i puna hemije koja može da ošteti podove, nameštaj, pločice...

žena

Shutterstock

Za čišćenje kuće vam treba samo limun. Prirodan je, a zahvaljujući limunskoj kiselini koju sadrži, ukloniće fleke, izbeliti veš, skinuti kamenac i učiniti da vaša kuća zablista!

Mirišljavi odmašćivač

Napravite sprej za skidanje ukorelih masnih mrlja koji možete da koristite za ribanje šporeta, rerne i svih ostalih površina, osim drvenog nameštaja. Pomešajte 2 šolje vode, 2 kašike soka od limuna, 1 kašičicu tečnog deterdženta za sudove i 1 kašiku sode bikarbone. Sipajte u bocu sa raspršivačem i poprskajte prljava mesta. Ostavite da malo odstoji pa oribajte.

Da beli veš bude još belji

Nema razloga da koristite varikinu za izbeljivanje belih stolnjaka, krpa, majica i gaća koji su dobili žućkastu ili sivkastu nijansu. Ona će uništiti tkaninu. Isti efekat ćete postići limunom. U lonac sa vodom stavite jedan iseckan limun i tkanine koje želite da izbelite. Stavite da provri i kuvajte još desetak minuta. Sve će biti snežno bele boje. 

Limunov sok

Shutterstock

 

 

Očistite plastične kutije

Sigurno imate u kuhinji mnogo plastičnih kutija s poklopcem u koje stavljate hranu. Onda znate da na njima mogu da ostanu mrlje. Istrljajte ih limunovim sokom i stavite da se osuše na suncu. Zatim ih operite kao i obično. Uporne fleke će nestati i posude će opet biti čiste kao suza!

Neka kada zablista!

Pomešajte sodu bikarbonu i limun tako da dobijete pastu. Stavite na sunđer i namažite kadu i lavabo. Ostavite da odstoji pola sata, oribajte i isperite vodom. Kupatilo će vam zablistati, a biće i mirišljavo jer će limun ukloniti sve neprijatne mirise.

Očistite rende

Sunđerom ne možete lepo da oribate rende, a posebno je nezgodno kada se kačkavalj zavuče u sve one rupice i ukori dok vi završite ručak. Uzmite polovinu limuna i istrljajte rende. Ostavite da odstoji 10-15 minuta, pa operite kao i obično. Limun će omekšati ostatke sira koji su se zaglavili u rupicama i rende će biti savršeno čisto.

Sjajni predmeti od mesinga

Kada svećnjaci, poslužavnici, podmetači, činije i drugi predmeti od mesinga i bakra potamne, povratite im sjaj pomoću limuna. Polovinu limuna umočite u so i istrljajte predmet koji je promenio boju. Posle toga ih dobro obrišite čistom suvom krpom.

Bonus video:

 
Komentari (0)
Loading