Tretirajte ih na ovaj način i cvetaće kao lude: Iskoristite sjajan trik za vaše ruže i napravite bajku od dvorišta

Vesti 29.05.2023 15:30 0

Bez obzira da li su ruže uzgajane na toplom ili hladnom području, postoje dva zlatna pravila kako da tokom proleća i leta zablistaju

Tretirajte ih na ovaj način i cvetaće kao lude: Iskoristite sjajan trik za vaše ruže i napravite bajku od dvorišta

Shutterstock

Da bi vam ruže cvetale i zablistale u punom sjaju tokom proleća, potrebno je uraditi dve stvari, savetuju iskusni baštovani.

Prelepe ruže spadaju među zahtevnije cveće koje se može uzgajati u bašti. A način na koji brine o njima tokom proleća jedan je od presudnih faktora za njihov uspešan rast.

Bez obzira da li su ruže uzgajane na toplom ili hladnom području, postoje dva zlatna pravila kako da tokom proleća i leta zablistaju.

 

U područjima sa hladnim zimama običaj je da se ruže zaštite od niskih temperatura i obilnih padavina, kao i smrzavanja.

U proleće je, najpre, važno skloniti zaštitu koju ste na grm postavili tokom zime kako on mogao da se izloži suncu.

Podrezivanje ruža

Naredni korak je podrezivanje ruža. Proleće je pravi trenutak da uklonite vrhove izdanaka, da bi ruže mogle da nastave da rastu. Grančice je potrebno odrezati do nivoa kada se počinje videti njihova zelena unutrašnjost.

Podrezivanje ruža takođe zavisi od klime. U toplijim krajevima ona počinje u maju, kada mogu da se odstrane svi listovi, pa se tako cvetu daje više energije za novi rast.

Za one u hladnijim područjima preporuka je da sa podrezivanjem krenu sredinom aprila, onda kada je izvesno da više neće biti niskih temperatura koje mogu oštetiti grm.

Nahranite svoje ruže

Kao i većina biljaka, ruže uživaju u kvalitetnim dodacima zemlji koji im pomažu da dolaskom toplijeg vremena brže rastu.

Pravo vreme za dodavanje gnojiva i drugih dodataka (poput magnezijuma ili Epsomove soli) je upravo ono kada podrezujete ruže. Nakon stavljanja dodataka za prehranu u tlo, ruže je potrebno zaliti, kažu eksperti.

Komentari (0)
Loading