Pa i krompir ima krajni ROK UPOTREBE: Ako primetite da je poprimio OVU BOJU, nemojte ga koristiti već ga ODMAH bacite

Naj žena Vesti 08.09.2021 19:54 0

Ako posle ovoga zavirite u vaš špajz i proverite u kakvom stanju je sada onaj krompir koji se kupili pre podosta vremena - možda ćete se neprijatno iznenaditi

Pa i krompir ima krajni ROK UPOTREBE: Ako primetite da je poprimio OVU BOJU, nemojte ga koristiti već ga ODMAH bacite

pixabay

Iako je ovo namirnica koju često ostavljamo u ostavi, duže nego što bi trebalo, nije neuobičajeno da ga bacamo nakon što primetimo jedan neprijatan znak - a to je miris.

Mada, ima i onih koji samo oljuštiti koru, ukloniti crne tačkice, i bez probelma serviraju isti taj krompir za jelo. Stručnjaci kažu da postoji jedan specifičan znak koji otkriva da krompir nije više dobar za jelo, ali i da može biti opasan po zdravlje.

Prema pisanju "Healthline" portala, zelena boja na krompiru javlja se kada on počne s proizvodnjom hlorofila, što je prirodan proces. Kada primetite taj pigment, to znači da je krompir počeo i s proizvodnjom solanina, komponente koja štiti od štete koje uzrokuju životinje, insekti, gljivice i bakterije. Radi se o toksinu koji se nalazi u krompiru, a ne samo o zelenim tačkama, a ako se radi o višem nivou, može biti opasan za ljude.

Nivoi solanina su najveći u kori krompira, pa ćete ljušćenjem svakako otkloniti oko 30 odsto toksina, ali nećete rešiti problem, piše "Ordinacija.hr". 

Stručnjaci nisu sigurni koliko to tačno ove komponente treba da bude u krompiru da vama bude loše, ali jedna je studija otkrila da 0.6 miligrama po kilogramu težine može voditi do bolesti. Posebno je važno da takve krompire držite podalje od dece koja imaju puno nižu telesnu masu pa mogu i jače da osete posledice trovanja solaninom.

Komentari (0)
Loading