Psihoterapeut otkriva VEŽBU kojom se smanjuje ANKSIOZNOST: Traje SAMO 23 sekunde, a može da se radi SVUDA i UVEK i da niko ne primeti

Lana Vidović Vesti 05.02.2023 10:46 0

Vežba traje samo 23 sekunde a u rekordnom roku smanjuje stres

Psihoterapeut otkriva VEŽBU kojom se smanjuje ANKSIOZNOST: Traje SAMO 23 sekunde, a može da se radi SVUDA i UVEK i da niko ne primeti

Shutterstock

Psihoterapetu Detroit pistonsa, terapeut košarkaškog kluba koji igra u NBA ligi, pod imenom Dr Kori Jager, otkrio je javnosti kako da se za samo 23 sekunde smanji sres i anksioznost. On je prvenstveno tražio način kako da košarkaš tokom utakmice smanji otkucaje srca između slobodnih bacanja i otkrio da je to moguće uz minimum svedenog disanja.

S obzirom da je u košarci svaki sekund važan, ako košarkaš tokom utakmice uspe da iskoristi 23 sekunde pod takvim pritiskom, možete i vi efikasno da iskoristite male trenutke tokom svakog dana. Najbolja strana ove vežbe je što možete da je radite uvek i svugde, a da to niko ne primeti.

Psihoterapeut otkriva VEŽBU kojom se smanjuje ANKSIOZNOST: Traje SAMO 23 sekunde, a može da se radi SVUDA i UVEK i da niko ne primeti

Shutterstock

 

 

Možete vežbu od 23 sekundi praktikovati pre sastanka ili važnog telefonskog poziva. Umesto da bezumno skrolujete društvene mreže, opsesivno razmišljate šta ćete reći na sastanku i kako ćete izvesti neko zadatak ili proveravate poruke, vi udahnite duboko i budite potpuno prisutni u trenutku. Bez obzora gde ste, uvek možete da se zaustavite da biste se ponovo fokusirali, da smanjite napetost i otkucajesrca za izuzetno kratko vreme. Sve što je potrebno je 23 sekunde.

Kako se izvodi vežba od 23 sekunde za smanjenje anksiotnosti i napetosti?

Prvo, obratite pažnju na svoje raspoloženje u datom trenutku. Napišite rečenicu ili dve o tome. Podesite tajmer na 23 sekunde, pa jednostavno udahnite duboko. Obratite pažnju na to kako se vaš dah kreće po celom telu. Dok vam pažnja luta, pozovite svoj fokus nazad na dah. Kada istekne 23 sekunde, rekinite vežbu i primetite da li se vaše raspoloženje uopšte promenilo.

Ovu vežbu možete da praktikujete i više puta u toku dana, možete da iskoristite svaki trenutak da pravilno dišete i da se usresredite na smirenje.

 Zabeležite to konkretnije tako što ćete zapisati trenutak, datum, vreme, kako ste se osećali, lokaciju...

Možete otkriti i važne stvari o sebi, kao što je na primer da li vam je bolje da se fokusirate ujutro nego uveče. Imate li problema sa opuštanjem kada ste u javnosti? Da li vas prisustvo određenih pojedinaca ili određenih zadataka čini posebno napetim? Na ovaj način možete dobiti odgovore koje stvari u svom životu treba da promenite, od kojih ljudi treba da se distancirate, šta je vredno truda, a šta vas previše iscrpljuje.

Kada praktikujete ovu vežbu dubokog disanja od 23 sekunde, možete izgovarati afirmacije, radite je zatvorenih očiju, onako kako vama najviše prija. Uložite tokom dana vreme u svoje opuštanje, mir, mentalnozdravlje - ne dozvolite da vas napetost i stres obuzmu i ukradu vam fokus, svest o lepoti sadašnjegtrenutka.

Komentari (0)
Loading