Nećete moći da sednete zbog bolova, a sve zbog jedne stvari: Ova navika stvara nepodnošljive probleme, odmah preduzmite nešto

Nedeljko Tišanović Vesti 22.09.2024 19:06 0

Obratite pažnju...

Shutterstock/Pixel-Shot

Shutterstock/Pixel-Shot

Hemoroidi izazivaju ekstremnu nelagodnost, a najčešći simptomi uključuju bol, peckanje, svrab i rektalno krvarenje. Gastroenterolozi upozoravaju da jedna toaletna navika povećava rizik od njihovog nastanka.

Hemoroidi se nalaze u analnom kanalu i pomažu u olakšavanju prolaza stolice. Neodgovarajuća ishrana sa malo vlakana, poremećene crevne navike, niska fizička aktivnost i sedentarni način života mogu dovesti do upale i uvećanja hemoroida.

Prvi i često ignorisani simptom je analni svrab, koji nastaje zbog oštećenja tkiva prilikom defekacije. Osećaj sitosti nakon odlaska u toalet i krv u stolici su dodatni simptomi koje ne treba zanemariti. Osobe koje dugo ostaju na WC šolji često imaju veći rizik od razvoja hemoroida.

Hemoroidi su prošireni krvni sudovi u donjem delu rektuma i anusa. Iako ih svako ima, oni postaju razlog za brigu tek kada su uvećani ili su razvili upalu, koja može da nastane zbog više faktora — rekao je dr Dejvid L. za HuffPost, gastroenterolog.

Jedan od najčešćih uzroka je dugo sedenje na WC šolji. Krv se nakuplja na najnižoj tački i povećava pritisak u krvnim sudovima anusa, što dovodi do hemoroida — dodao je on.

Gastroenterolog dr Prasun Šah ovoj usaglasio se sa ovom tvrdnjom. 

Dugo sedenje može da poremeti protok krvi u analno područje i iz njega, što dovodi do nakupljanja krvi u venama i izazivanja njihovog oticanja rekao je on.

Preterano naprezanje takođe može izazvati velike probleme.

Pokušaj istiskivanja tokom pražnjenja creva takođe povećava pritisak u krvnim sudovima u anusu. Ovo je još jedan čest uzrok hemoroida. Često savetujem svojim pacijentima da kada osete potrebu za pražnjenjem creva, odu u toalet, izbegavaju naprezanje, a ako ne mogu da se oslobode za to vreme, ustanu i pokušaju ponovo kasnije kada ponovo osete potrebu.

 

Bonus video: 

 

@najzena.rs Pre porođaja je pojela đevrek i zamalo da joj oduzmu bebu! #najzena #zena #fypシ #foryoupage #srbija #fypシ゚viral #fy ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading