Sastojak iz ove namirnice dokazano joj poboljšava kvalitet i teksturu: 5 namirnica za čistiju i zdraviju kožu, jednu voćku već obožavate

Nedeljko Tišanović Vesti 26.09.2024 08:38 0

Pojačajte ih malo u ishrani!

žena

Shutterstock

Baš kao što određene namirnice mogu pogoršati stanje naše kože, druge namirnice mogu pomoći u ublažavanju problema sa kožom, tvrdi registrovana dijetološkinja Karolina Šneider.

Namirnice bogate cinkom, poput semenki bundeve, sočiva, pasulja i indijskih oraha, takođe podržavaju zdravlje kože regulisanjem proizvodnje ulja i smanjenjem upale. Namirnice bogate cinkom posebno su korisne za lečenje hormonalnih disbalansa koji iritiraju kožu. Cink igra ulogu u kontroli proizvodnje ulja, jer smanjuje količinu muških hormona (androgena) koji mogu doprineti aknama i masnoj koži — izjavila je ona za Real Simple.

Diskoloracija i ožiljci se takođe mogu pobediti namirnicama koje jedemo, posebno onima koje su bogate antioksidansima, proteinima i vitaminom C.

Namirnice poput divljih borovnica, malina, kelja, spanaća, brokolija i šargarepe smanjuju oksidativni stres, koji je povezan sa poremećajem pigmentacije kože poput melazme — objašnjava Šneider.

Imajući to na umu, evo pet namirnica koje vam mogu pomoći da dođete do čiste kože.

Sastojak iz ove namirnice dokazano joj poboljšava kvalitet i teksturu: 5 namirnica za čistiju i zdraviju kožu, jednu voćku već obožavate

Foto: privatna arhiva/Željka Draškić

 

 

Masne ribe

Masne ribe — kao što su losos i sardine — pune su protivupalnih sastojaka, tvrdi registrovana dijetološkinja Holidej Durhem.

—  Omega-3 masne kiseline igraju ulogu u održavanju lipidne barijere kože, što može biti ključno za hidrataciju i zaštitu od oštećenja usled okoline —  objašnjava ona.

Bilo da se dodaju u salatu ili lagano pečene uz brokoli, masne ribe su odlična hrana za održavanje čiste kože.

paradajz

Shutterstock

 

 

Paradajz

Nije samo ukusan, nego jedenje paradajza može poboljšati teksturu kože, prema dermatološkinji dr Makreni Aleksijades.

Likopen, koji se nalazi u paradajzu, dokazano poboljšava teksturu i kvalitet kože — objašnjava ona.

Dok su naša tela podložna oksidativnom stresu, poznatom kao disbalans antioksidanata, likopen može smanjiti fizičke nuspojave i poboljšati ukupno zdravlje kože.

orasi

Shutterstock

 

 

Orasi

Orasi su bogati omega-3 masnim kiselinama i cinkom, koji su ključni za zdravlje kože — kaže Durhem.

Omega-3 može pomoći u održavanju vlažnosti kože, dok je cink važan za lečenje kože.

Takođe su lako prenosivi i savršeni za užinu u pokretu. Dodajte šaku oraha u svoj doručak, ručak ili večeru i primetite kako vam tekstura kože postaje glađa vremenom.

paprike

Shutterstock

 

 

Paprike

U telu postoji obilje kolagena, a kombinovanjem sa namirnicama bogatim vitaminom C, možemo doprineti povećanju njegove proizvodnje. Jedna šoljica seckanih paprika sadrži više vitamina C nego što je potrebno za naše dnevne potrebe, a prema Šneider, prednosti su brojne.

—  Karotenoidi u paprikama, poput beta-karotena, takođe pomažu u zaštiti od oštećenja usled sunca, održavajući kožu zdravom. 

suncokret

Shutterstock

 

 

Seme suncokreta

Nutritivne namirnice ne pomažu samo u postizanju čiste kože — mogu takođe zaštititi našu kožu od oštećenja usled zagađenosti koja dolazi iz okoline.

Seme suncokreta je bogato vitaminom E, snažnim antioksidansom koji može pomoći u zaštiti kože od oštećenja usled okoline i podržava lečenje i regeneraciju kože — kaže Durhem. 

 

Bonus video: 

 

@najzena.rs Kloi Kardašijan promenila lični opis! Da li je pogrešila? #najžena #žena #fy #fyp #foryou #viral #kardashian ♬ original sound - Najzena.rs

 

 

Komentari (0)
Loading