Ovo sigurno niste znali: Ako ovako merite krvni pritisak dobićete najtačnije rezultate

Slobodanka Ćorić Vesti 10.05.2024 08:04 0

Tačno merenje pritiska omogućava praćenje eventualnih promena i identifikaciju problema na vreme

Ovo sigurno niste znali: Ako ovako merite krvni pritisak dobićete najtačnije rezultate

Shutterstock

Merenje krvnog pritiska je važan deo očuvanja zdravlja srca i krvnih sudova. Tačno merenje pritiska omogućava praćenje eventualnih promena i identifikaciju problema na vreme. Evo koraka koje treba slediti kako biste dobili precizne rezultate:

Priprema: Pre samog merenja pritiska, važno je da se pripremite. Sedite udobno, opustite se i osigurajte da je okruženje tiho. Važno je da ne budete uzbuđeni ili nervozni jer to može uticati na rezultate.

Pravilan položaj: Sedite sa ispravljenim leđima i oslonjeni na stolicu. Važno je da vam noge budu ravno na podu, a ruke postavite na ravnu površinu stola, tako da je gornji deo ruke u visini srca.

Pravilan manžetni položaj: Manžetna treba da bude postavljena oko gornjeg dela nadlaktice, neposredno iznad lakta. Manžetna treba da bude dovoljno čvrsto postavljena, ali ne previše stegnuta.

Pravilan napuhavanje manžetne: Kada stavljate manžetnu, pratite uputstva vašeg aparata za merenje pritiska. Obično je potrebno napuhati manžetnu dok se oseti pritisak, ali ne i nelagoda.

Pravilan očitavanje rezultata: Nakon što se manžetna napuha i spusti pritisak, pratite očitavanje na aparatu. Gornji broj (sistolni pritisak) predstavlja pritisak u arterijama kada srce pumpa krv, dok donji broj (dijastolni pritisak) predstavlja pritisak u arterijama između otkucaja srca.

Više merenja: Preporučuje se da merite pritisak nekoliko puta, sa kratkim pauzama između merenja. Ovo može dati tačniji prosek vašeg krvnog pritiska.

Pravilno merenje krvnog pritiska kod kuće je važan deo brige o zdravlju, ali je takođe važno redovno pratiti svoje vrednosti i konsultovati se sa lekarom ako primetite bilo kakve promene ili nepravilnosti.

Komentari (0)
Loading