Topi masti, poboljšava pamćenje i kvalitet kože: Japanska dijeta osvojila svet, i do 8 kilograma manje, za 2 nedelje

Slobodanka Ćorić Vesti 09.04.2024 08:33 0

Otkrili su da su žene koje su primenjivale japansku dijetu, imale u proseku niže nivoe atrofije mozga, ili skupljanja, što je karakteristično za demenciju od žena koje su jele zapadnjačku ishranu

japanska dijeta

Shutterstock

Mediteranska dijeta je par godina za redom proglašena za najzdravijom. Sada, čini se da je sigurnim koracima prestiže nova - japanska dijeta. Japanska dijeta bogata  je ribom, čajem i sojom. Naučnici tvrde da pozitivno utiče na rad moždanih funkcija i smanjenje rizika od demencije. 

Istraživači iz Japanskog Nacionalnog centra za gerijatriju i gerontologiju izvršili su skeniranje mozga na dve grupe Japanaca koji su jeli različite dijete. Jedna grupa je jela tradicionalnu japansku ishranu, dok je druga jela zapadnjačku ishranu, bogatu visokim sadržajem masti poput crvenog mesa, alkohola i testenina. Skeniranje je obavljeno dva puta tokom dve godine, sa ciljem da se utvrdi koliko je moždanog tkiva svaka grupa izgubila tokom vremena.

Otkrili su da su žene koje su primenjivale japansku dijetu, imale u proseku niže nivoe atrofije mozga, ili skupljanja, što je karakteristično za demenciju od žena koje su jele zapadnjačku ishranu.

Nije ni čudo što je u poslednje vreme povećana zainteresovanost za japansku ishranu, s obzirom da Japan spada jednu od pet "Plavih zona" u kojima žive najdugovečniji ljudi. Samo 6,7 odsto ljudi starijih od 65 godina koji žive u OkinavI u Japanu razvija demenciju prema Denu Butneru, autoru knjige "Rešenje Plavih zona".

Ono što plave zone izdvaja od ostatka sveta je način života koji ljudi u njima vode - što uključuje njihovu ishranu. Ostali regioni koji su istaknuti bili su u Grčkoj, Kostariki, Italiji i Kaliforniji.

"Primenjivanje tradicionalne japanske ishrane takođe može da bude korisno za zdravlje mozga od tipične zapadnjačke ishrane", ističe autori studije Šu Zhang, prenosi časopisu Nutrition Journal.

Autori studije su definisali tradicionalnu japansku ishranu kao baziranu na ribi, školjkama, pirinču, soji, zelenom čaju, citrusima, kiselim krastavcima, pečurkama i morskim algama. Zapadna ishrana, poređenje radi, sadrži rafinisane ugljene hidrate kao što su rezanci, hrana sa visokim sadržajem masti, bezalkoholna pića i alkohol. Generalno, smatra se da je japanska ishrana zaštitna jer i, polifenola, fitokemikalija i dobrih masnih kiselina, a sve to može pomoći telu da se bori protiv upale.

Poslednji i najvažniji aspekt njihove studije bilo je redovno skeniranje mozga ispitanika, uz pomoć MRI. Oni su pratili gubitak moždanog tkiva svakog učesnika, klinički poznat kao atrofija mozga koja je povezana sa starenjem, jer je to marker demencije, napisali su autori. Na kraju, autori su otkrili da su žene koje su pratile japansku dijetu imale značajno manje skupljanje mozga od žena koje su sledile zapadnjačku dijetu. Autori daju dva potencijalna objašnjenja za ovaj efekat. Jedan je da je japanska dijeta puna magnezijuma i fitoestrogena, koji imaju više zaštitno dejstvo na žene nego na muškarce.

Plan ishrane

Prvi dan (13. dan)

-Doručak: domaća kafa.

-Ručak: dva tvrdo kuvana jajeta, salata od kuvanog kupusa sa biljnim uljem, čaša nesoljenog soka od paradajza.

-Večera: riba sa roštilja ili kuvana.

Drugi dan (11. dan)

-Doručak: domaća kafa, komad crnog hleba.

-Ručak: riba sa roštilja ili kuvana, salata od povrća ili kupusa sa biljnim uljem.

-Večera: 200 g barene govedine, čaša jogurta.

Treći dan (8. dan)

-Doručak: domaća kafa, dvopek (od crnog hleba).

-Ručak: velika pečena tikvica, dve srednje jabuke.

-Večera: 2 tvrdo kuvana jajeta, 200 grama kuvane govedine, salata od svežeg kupusa sa biljnim uljem.

Četvrti dan (9. dan)

-Doručak: domaća kafa.

-Ručak: 1 rovito jaje, 3 velike kuvane šargarepe sa biljnim uljem, 15 grama trvdog sira.

-Večera: voće po izborz.

Peti dan (10. dan)

-Doručak: velika sveža šargarepa sa sokom od limuna.

-Ručak: velika kuvana ili pečena riba, čaša soka od paradajza bez soli.

-Večera: sveže sezonsko voće u proizvoljnoj količini.

Šesti dan (14. dan)

-Doručak: domaća kafa.

-Ručak: pola manjeg, barenog pileta, salata od kuvanog kupusa ili šargarepe sa biljnim uljem.

-Večera: dva kuvana jajeta, salata od mešanog povrća.

Sedmi dan (12. dan)

-Doručak: čaj bez šećera.

-Ručak: 200 g kuvane govedine, voće (sezonsko do 200 gr).

-Večera: izaberite večeru od bilo kojeg dana izuzev od trećeg.

Kao što vidite, raspored namirnica se ponavlja. Dan koji je upisan u zagradu, predstavlja dan dijete na koji ponavljate jelovnik. U danima između, možete jesti bilo šta od navedenih namirnica.

Pre otpočinjanja ove dijete, posavetujte se sa izabranim lekarom. Takođe, ukoliko postoji alergija na bilo koju od pomenutih namirnica, najbolje je da pokušate sa nekom drugom dijetom.

Komentari (0)
Loading