Zdrava probava na prirodan način: Kućni tretmani za ublažavanje zatvora i nadimanja

Slobodanka Ćorić Vesti 05.04.2024 07:14 0

Ovo su neke od prirodnih i efikasnih metoda koje mogu pomoći u stimulaciji creva i ublažavanju problema sa varenjem

Zdrava probava na prirodan način: Kućni tretmani za ublažavanje zatvora i nadimanja

Shutterstock

U današnjem svetu sve više ljudi traži prirodne pristupe očuvanju zdravlja, posebno kada su u pitanju probavni problemi koji često utiču na svakodnevno blagostanje.

Ovo su neke od prirodnih i efikasnih metoda koje mogu pomoći u stimulaciji creva i ublažavanju problema sa varenjem.


Melasa

Jedna supena kašika melase pre spavanja trebalo bi da reši vaš problem sa opstipacijom do jutra. Crna melasa je tri puta kuvana i koncentrovana tako da ima veoma visok procenat vitamina i minerala, posebno magnezijuma, koji će svakako pomoći u otklanjanju zatvora. Uspešnost ove metode dokazala su i istraživanja objavljena prošle godine u časopisu Journal of Ethnopharmacologi.

Čaj od nane ili đumbira

Nana i đumbir su dokazano efikasni kod zatvora, kao i kod brojnih drugih problema sa varenjem. Pepermint sadrži mentol koji ima antispazmodični efekat i tako opušta mišiće digestivnog trakta. Đumbir je lekovita biljka koja „zagreva“, odnosno podstiče intenzivniju proizvodnju toplote u telu i na taj način može ubrzati usporeno varenje. Čaj od đumbira je bolji izbor od tableta jer sama topla voda deluje stimulativno na varenje. Još jedan dobar izbor je čaj od maslačka koji deluje blago laksativno i istovremeno čisti organizam od toksina.


Voda sa limunovim sokom

Limunska kiselina prisutna u limunovom soku deluje kao stimulans za probavni sistem i može pomoći u čišćenju organizma od toksina i ublažavanju problema opstipacije. Iscedite limunov sok u čašu vode i pijte svako jutro ili dodajte limun u čaj. Primetićete da takav osvežavajući napitak deluje kao trenutni stimulans pražnjenja, ali će dugoročno poboljšati i varenje. I ne oklevajte da zagrejete vodu u kojoj cedite limun: topla ili vruća tečnost takođe deluje stimulativno na creva.

Suve šljive

Tri suve šljive imaju tri grama vlakana, a sadrže i fenolnu supstancu koja podstiče kontrakcije creva i izaziva nagon za defekacijom. Od suvog voća odličan izbor su i suve smokve koje imaju prednost što manje nadimaju od suvih šljiva. Jedan od veoma jednostavnih recepata koji stručnjaci preporučuju za pravilnost stolice je svakodnevna konzumacija soka od šljive.


Ricinus

Ovaj lek protiv opstipacije bio je poznat našim starima. Stručnjaci Klivlend klinike preporučuju i upotrebu ricinusovog ulja kao laksativa: popijte jednu ili dve kašičice na prazan stomak i trebalo bi da osetite rezultate u roku od osam sati. Zašto? Jedan od sastojaka ovog ulja se razgrađuje i pretvara u supstancu koja stimuliše debelo i tanko crevo, piše Živim.
 

Komentari (0)
Loading