Pomaže u regulisanju visokog krvnog pritiska: Kardiolog otkrio koje voće treba jesti svaki dan

Slobodanka Ćorić Vesti 11.01.2024 11:22 0

Stručnjaci ističu da glavobolja, vrtoglavica, nesvestica, umor ili malaksalost ponekad mogu da budu znaci povišenog krvnog pritiska

Pritisak

Shutterstock

Visok krvni pritisak može da bude opasan po zdravlje, ali najveći problem je što kod mnogih ne pokazuje nikakve simptome. Stručnjaci ističu da glavobolja, vrtoglavica, nesvestica, umor ili malaksalost ponekad mogu da budu znaci povišenog krvnog pritiska. Vrednosti gornjeg krvnog pritiska uglavnom su od 120 do 140, a donjeg od 60 do 80, dok je tolerancija eventualno do 90.

Voće obezbeđuje važne hranljive materije za zdravlje srca, uključujući vlakna, kalijum i antioksidante. Ukoliko vam je dijagnostikovan visok krvni pritisak, raznovrsno voće, zahvaljujući svojim nutritivnim svojstvima, može da pomogne u kontroli krvnog pritiska, kaže kardiolog dr Dejvid Sabgir.

Banane

"Banane su dobar izvor kalijuma, za koji se pokazalo da pomaže u kontroli hipertenzije i prepoznat je po svojoj sposobnosti da smanji efekte natrijuma u ​​telu i ublaži napetost u zidovima krvnih sudova", objašnjava kardiolog i savetuje da banane uključite u svoju ishranu, bilo da jedete samo voćku ili pravite smuti.

Bobičasto voće

Bilo da više volite maline, borovnice ili kupine, bobičasto voće može da pomogne kod visokog krvnog pritiska, kaže doktor. "Bobičasto voće sadrži antioksidante, uključujući antocijanine za koje mnogobrojna istraživanja pokazuju da mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska", navodi kardiolog, pozivajući se na studiju iz 2021. koju je objavila Molecular Nutrition & Food Research, a koja pokazuje vezu između većeg unosa antocijanina i smanjenog rizika od srčanih bolesti.

Kivi

"Dobar izvor vitamina C. Kivi može da pomogne u smanjenju krvnog pritiska kod onih koji imaju primarnu hipertenziju", kaže kardiolog. "Nedavna istraživanja su otkrila da dnevni unos kivija može da smanji sistolni (gornji) krvni pritisak". Doktor se poziva na istraživanje poput studije iz 2022. objavljene u Nutrients. Kao što istraživanje pokazuje, kivi takođe ima kalijum, što bi moglo da ima efekat.

Komentari (0)
Loading