Žena se mesecima borila sa neobičnim simptomima: Lekari su otkrili da je uzrok trovanje sa nečim što se krije u skoro svim kućama u Srbiji, posebno zimi

Slobodanka Ćorić Vesti 17.12.2023 10:52 0

I pored poseta brojnim lekarima i specijalistima, nije mogla da otkrije uzrok svojih zdravstvenih tegoba

.ema

Printscreen/TikTok

Žena je izazvala užas među svojim pratiocima nakon što je podelila svoje iskustvo sa toksičnom noćnom morom koja ju je mučila više od šest meseci. I pored poseta brojnim lekarima i specijalistima, nije mogla da otkrije uzrok svojih zdravstvenih tegoba. Nakon detaljnog istraživanja, otkrila je da je toksična crna buđ uzrok njenih simptoma.

U videu na TikToku pokazala je kako je plesan prekrivala prostor nakon što su uklonili kadu. Testovi su potvrdili da pati od simptoma trovanja buđi, a posebno opasne vrste poznate kao Stachybotrys.


Stachibotris je rod gljivica koji obuhvata nekoliko vrsta, od kojih je najpoznatija Stachibotris chartarum. Ovaj tip kalupa se često naziva „crni kalup“ zbog tamne boje koju može imati.

Stachybotrys chartarum je poznat kao agresivan proizvođač mikotoksina, toksičnih spojeva koji se mogu osloboditi u vazduh tokom rasta gljivica.

 

 

Kada ljudi udišu ove mikotoksine, mogu izazvati zdravstvene probleme. Ova vrsta buđi obično se razvija na mestima s visokom vlagom, poput mesta sa jakom kondezacijom, curenjem vode ili visokom vlagom u zgradama.

Simptomi uključuju alergije, svrab očiju, glavobolju, mučninu, umor, kašalj, kiijanje i začepljen nos. Crna buđ  proizvodi alergene, iritante i otrovne materije, a udisanje ili dodirivanje može biti opasno, posebno za bebe, starije osobe, ljude s kožnim problemima i one s respiratornim problemima poput alergija i astme. Žena je upozorila druge na opasnosti skrivene buđi i pozvala ih na oprez, prenosi Klik.

 

 

 

Komentari (0)
Loading