Kako da preživite ovaj pakao: Najbolji načini da se rashladite na visokim temperaturama

Vesti 18.07.2023 06:45 0

Uživanje u letnjim danima može da pokvari visoka temperatura, zbog koje se previše znojimo, nervozni smo, boli nas glava, otiču nam ruke i noge... Pomoću ovih trikova ćete se brzo osvežiti.

rashlađivanje

Shutterstock

Napravite od ventilatora klimu

Ukoliko nemate klima-uređaj, stavite ispred ventilatora lavor sa ledom. Kada ventilator duva u led, prostorijom će se širiti rashlađen vazduh. Kada se led istopi, stavite drugi. Ili u lavor poređajte zaleđene plastične flaše sa vodom koje su veće, pa će bolje rashladiti vazduh.

rashlađivanje

Shutterstock

 

Nakvasite se crnim čajem

Pored toga što utiče na smanjivanje znojenja, crni čaj uništava bakterije koje stvaraju neprijatan miris. Čaj napravite tako što ćete u 500 mililitara prokuvale vode staviti dve kesice crnog čaja i ostaviti 10 minuta da odstoji. Nakvasite mali peškir i obrišite lice, dlanove, pazuhe, leđa i stopala. Radite to svako jutro i posle dve-tri nedelje manje ćete se znojiti.

Zglobove mažite tigrovom mašću

Ako malo ove masti nanesete sa unutrašnje strane zglobova ruku i iza kolena, odmah ćete osetiti da vam je prijatnije. Tigrova mast sadrži mentol i eukaliptus koji rashlađuju i olakšavaju podnošenje vrućine.

rashlađivanje

Shutterstock

 

Sprečite dehidrataciju

Izbegavajte unošenje kafe i alkohola u velikim količinama. Ne čekajte da osetite žeđ da biste pili vodu. Pijte je u gutljajima celog dana, i to sobne temperature. Ne sme da bude hladna, jer se ona sporije apsorbuje. Organizmu će prijati i limunada, ali ni sa njom ne treba preterivati, uzimajte na svaki sat po dve kašike.

rashlađivanje

Shutterstock

 

Povrće i voće koje hlade

Krastavac, zelena salata, spanać, lubenica, dinja sadrže veliku količinu vode i pomažu telu da se oslobodi viška toplote i tako ga rashlađuju. Jedite i ljutu papriku koja sadrži sastojak kapsaicin, a on podstiče znojenje bez podizanja temperature tela. Tada vlaga isparava iz kože i telo se rashlađuje.

ruke

Shutterstock

 

Kvasite redovno uši i ruke

Često hladnom vodom pokvasite uši i ruke. U njima ima mnogo kapilara, arterija i vena koji prenose krv kroz telo, pa kada ih ohladite, ohladićete i krv koja će potom rashladiti celo telo. Pošto je isparavanje rashlađujući proces, to će vas dodatno osvežiti.

vožnja

Shutterstock/ilustracija

 

Trik za snižavanje temperature u autu

Ne samo da je neprijatno kada sednete u auto koji je bio na suncu, već može biti i opasno za zdravlje. Temperaturu u kolima ćete brzo spustiti za 10 stepeni ako otvorite prozor na suvozačevoj strani i zatvorite vrata, a vrata vozača otvarate i zatvarate kao da mašete lepezom. Dobro je i da na sedišta stavite pamučne prostirke, jer su prijatnije od sintetičkih i kožnih koje po vrućini podstiču znojenje.

 

Komentari (0)
Loading