Momak (26) preminuo DVA dana nakon što se zarazio opasnim virusom: "Niko nije bezbedan, neće proći dugo, a bolest će se proširiti i stići u svaki kutak sveta"

Vesti 22.05.2023 08:50 0

„Niko nije siguran“ – kažu stručnjaci koji proučavaju prenosivost virusa sa slepih miševa na ljude

Momak (26) preminuo DVA dana nakon što se zarazio opasnim virusom: "Niko nije bezbedan, neće proći dugo, a bolest će se proširiti i stići u svaki kutak sveta"

Shutterstock

Jedan od najopasnijih među njima, virus Nipah, ubio je 90 odsto u poslednjem talasu infekcija. Agencija Rojters u svojoj detaljnoj studiji slučaja dokazuje da ovakvih epidemija može biti još, a razlog je krčenje šuma mesta za razmnožavanje slepih miševa.

Agencija Rojters analizirala je niz infekcija virusom Nipah u Indiji 2018. Dana 3. maja ove godine, 26-godišnji Muhamed Sabit, poreklom iz države Kerala, probudio se sa visokom temperaturom, a njegovo stanje se samo pogoršalo tokom narednih nekoliko sati. Patio je od kašlja, konvulzija, povraćanja.

Muškarac je prebačen u bolnicu, gde su lekari pokušali da otkriju uzrok tako teškog stanja. Proveren je na bolesti koje prenose komarci, ali su testovi bili negativni. 26-godišnjak je lečen antibioticima, ali je lečenje bilo neuspešno. 5. maja Muhamed je umro. Ubrzo nakon toga, otkriveno je da su još 22 osobe zaražene misterioznom bolešću — rođaci čoveka i ljudi koji su bili u kontaktu sa njim. Preživele su samo dve osobe.

Specijalisti za zarazne bolesti proučavali su slučaj Sabite i drugih dve nedelje pre nego što su zaključili da je virus Nipah, koji prenose slepi miševi, odgovoran za brz tok bolesti. Infekcija se obično javlja kontaktom sa pljuvačkom ili drugim izlučevinama bolesnih slepih miševa koji jedu voće. I u stvari, kako je mlađi brat preminulog 26-godišnjaka priznao u jednom medicinskom intervjuu, mladi Indijci su često jeli voće koje se nalazi ispod drveća. Dok oni nisu jeli mango sa vidljivim tragovima ugriza - nakon odsecanja ugrizenog dela - jeste.

Ne postoji vakcina ili efikasan tretman na Nipahu. Prethodno su se infekcije sa patogenom desile 1998. u Maleziji (40 odsto zaraženih je umrlo) i 2001. u Bangladešu (smrtnost 70 odsto). „Visoka stopa smrtnosti, zaraznost i nedostatak leka doveli su do toga da SZO stavi Nipah na listu najopasnijih patogena sa epidemijskim potencijalom“, preneo je Rojters.

Kako navode novinari agencije, u regionu Indije odakle je došao 26-godišnjak postoji veliki rizik od izbijanja virusnih infekcija koje se prenose slepim miševima. Razlog je krčenje šuma i razvoj legla slepih miševa, koji su ranije bili udaljeni i nedostupni ljudima.

„U Kerali, tropskoj državi koja okružuje Sabitov rodni grad, veliki gubitak stabala i brza urbanizacija poslednjih decenija stvorili su idealne uslove za pojavu virusa poput Nipaha“, navodi se u analizi Rojtersa.

"Niko nije bezbedan. Neće proći dugo da se bolest proširi i stigne u svaki kutak sveta putem međunarodnih putovanja i trgovine", upozorava Pragja Jadav, vodeći naučnik o virusu Nipah na Nacionalnom institutu za virusologiju u Indiji.

Stručnjaci strahuju da će Nipah mutirati i lakše se širiti sa slepih miševa na ljude.

„Što više guramo prirodno okruženje, veća je verovatnoća da će se to dogoditi“, kaže Raina Plovright sa Univerziteta Kornel, koautorka više od 100 studija o virusima slepih miševa.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading