Napravite ČAJ od listova ove biljke: Čisti probavni sistem od toksina i smanjuje gasove i nadutost

Vesti 12.05.2023 09:10 0

On je sjajan prirodni lek i pravi je čuvar našeg zdravlja

Napravite ČAJ od listova ove biljke: Čisti probavni sistem od toksina i smanjuje gasove i nadutost

Shutterstock

Lovor je mnogo više od začina za jelo i biljke prijatnog mirisa. Da li ste znali da skromni lovor poboljšava varenje, čisti probavni sistem od toksina i smanjuje gasove i nadutost?

Sveži listovi ovog aromatičnog začina sadrže fitonutrijente, katehine i linalool – moćne materije koje snažno deluju protiv slobodnih radikala i time smanjuju rizik od mnogih degenerativnih bolesti.

Kandida, ešerihija

Ovaj začin prijatnog mirisa ima snažna antibakterijska svojstva i pomaže u borbi protiv nekih patogena, pre svega salmonele i ešerihije koli. Takođe, suzbija rast i razmnožavanje gljivica i delotvoran je protiv kandide.

Dijabetes tip 2

Lovorov list snižava nivo šećera u krvi, pa se preporučuje i osobama koje boluju od dijabetesa. Redovnom konzumacijom može se smanji rizik od dobijanja dijabetesa tipa 2, pa čak i kardiovaskularnih oboljenja, jer jača srce i krvne sudove.

Probava

Deluje takođe kao diuretik, čisti probavni sistem od toksina i sadrži enzime koji pomažu u smanjenju nadutosti i gasova, i podstiče varenje. Pokazao se i kao dobra pomoć osobama koje boluju od celijakije, kao i onima koji pate od sindroma iritabilnog creva.

Čaj protiv prehlade

Kako biste pripremili čaj, nekoliko listova lovora prelijte s 2,5 dl vode i kuvajte 5-10 minuta. Ostavite da malo odstoji, pa procedite.

U čaj, po želji, dodajte malo meda i sveže isceđenog soka od limuna. Odličan je za prehladu, bronhitis i jačanje imuniteta, a običan čaj od lovora bez meda i limuna može da vam posluži i za inhalaciju kod sinuzitisa.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading