Ne ignorišite ove promene u vašem telu: Simptomi koji ukazuju da možda imate RAK PLUĆA!

Vesti 01.05.2023 08:00 0

Rak pluća je jedan od opasnijih oblika raka, a godinama unazad smatran je za bolest pušača. Ali postoje i određeni neobični simptomi ove podmukle bolesti.

grlo

Shutterstock

Istina je da pušenje drastično doprinosi svim plućnim oboljenjima, pa i raku pluća, ali se navedena bolest sve češće javlja i kod nepušača. Razlozi za to leže u zagađenju vazduha, genetici i drugim faktorima.Saznajte koji neobični simptomi mogu ukazivati na rak pluća, piše aktivni.si.

Produženi kašalj

Ponekad je kašalj znak prehlade ili nadraženog grla, ali ponekad ukazuje na ozbiljniju bolest. Ako vaš kašalj vremenom postaje jači i češći, ovo je jasan znak upozorenja. Takođe obratite pažnju da li uz kašalj postoji mukozni iscedak.

Uobičajene infekcije

Ako ste veoma podložni infekcijama pluća kao što su bronhitis ili pneumonija, to može biti znak oslabljenog imunološkog sistema, ili može biti i rak pluća.

Neobjašnjivi gubitak težine

Kod mnogih karcinoma može doći do nedostatka apetita ili neobjašnjivog gubitka težine, pa je uvek važno da obratite pažnju na to i po potrebi posetite lekara.

Bol u ramenu ili ruci

Postoji vrsta raka pluća koja se razvija u gornjem delu pluća i izaziva bolove u lopaticama, gornjem delu leđa, ramenima i rukama. Može se javiti i osećaj utrnulosti ili peckanja.

Promena u glasu

Promena glasa takođe može biti znak raka pluća. Obratite posebnu pažnju ako neobjašnjivo postanete promukli ili vam visina glasa iznenada opadne ili postane tiša.

Problemi sa ravnotežom

Ako iznenada imate problema sa ravnotežom, to može biti rezultat brojnih zdravstvenih stanja. Između ostalog, pomenute tegobe mogu ukazivati i na rak pluća.

Bolovi u grudima

Bol u grudima se takođe može javiti iz više razloga, a ponekad je i znak raka pluća. Obratite posebnu pažnju ako je bol dugotrajan i pogoršava se dubokim disanjem, kašljanjem ili smehom. Još jedan znak upozorenja je da se bol širi na leđa i ramena.

Neobjašnjivi umor

Ako ste i dalje iscrpljeni uprkos tome što ste dovoljno spavali, to može biti zbog stresa, mentalnih problema ili određenih bolesti. U nekim slučajevima, neobjašnjivi umor takođe može biti znak raka pluća.

Otok

U slučaju raka pluća, otok se često može pojaviti na vratu i licu. U ređim slučajevima može doći i do otoka u grudima i rukama.

Visok nivo kalcijuma u ​​krvi

Kod nekih oblika raka pluća, mineralna ravnoteža u telu može biti poremećena, što uzrokuje da neki pacijenti imaju povišen nivo kalcijuma u ​​krvi. Simptomi visokog nivoa kalcijuma uključuju često mokrenje, preteranu žeđ, zatvor, mučninu, bol u stomaku i vrtoglavicu.

Komentari (0)
Loading