Zbog pogrešnog načinja brisanja možete da dobijete OPASNU urinarnu infekciju: Evo gde svi greše

Vesti 28.03.2023 11:10 0

Cistitis je infekcija koja muči žene svih uzrasta i, nažalost, ima tendenciju da se vrati...

Zbog pogrešnog načinja brisanja možete da dobijete OPASNU urinarnu infekciju: Evo gde svi greše

Shutterstock

Mnogo je češći kod lepšeg pola nego kod muškaraca, a bakterijama koje izazivaju infekcije izloženi smo leti i zimi. Koji su uzroci ove neprijatne bolesti? 

Cistitis nije ništa drugo do bakterijsko zapaljenje urinarnog trakta. Simptomi ove bolesti su, pre svega, jak osećaj pritiska na bešiku, učestalo mokrenje i veoma neprijatan osećaj pečenja. Pijenje puno tečnosti (ovo će učiniti mokrenje učestalijim i izbacivanjem patogena iz urinarnog trakta), dobra lična higijena, a ne inkontinencija, pomažu u prevenciji bolesti.

Seks kao najverovatniji uzrok

Ovo nije dobra vest, ali istinita. Najpodložnije na infekciju gornjih urinarnih puteva su ... seksualno aktivne žene. Zašto se ovo dešava? Tokom odnosa, područje oko otvora uretre može biti inficirano bakterijama (takođe iz tela partnera). Štaviše, rizik od infekcije se povećava kada se na mukoznoj membrani formiraju abrazije. Zapaljenje bešike može nastati i kao rezultat hormonskih promena u telu pacijenta. Posebno su ugrožene trudnice i žene u menopauzi.

Pogrešan način brisanja

Dame, hajde da nikada, nikada ne pravimo više tu grešku. Nema ništa gore od brisanja u pogrešnom smeru, odnosno od pozadi ka napred. Patite od infekcije i još se pitate zašto? Pa, to bi mogao biti direktan uzrok infekcije. To je zato što brisanjem od pozadi ka napred prenosimo sve bakterije iz anusa (a kao što znamo, ima ih dosta) na intimna mesta i na taj način izazivaju infekciju.

Nedostatak adekvatne hidratacije

Svako od nas zna da treba piti dva litra vode dnevno, ali mnoge žene i dalje ne poštuju ovo pravilo. U međuvremenu, jedan od glavnih razloga za infekciju bešike može biti nedovoljna hidratacija tela. Kako kaže poznata izreka, „voda će dodati zdravlje“, pa je možda vreme da se to više uzme k srcu? Zapamtite da dva litra popijene tečnosti dnevno treba da vas zaštite od neželjenih infekcija, a dodatno vam pruže mnogo dobrih koristi za funkcionisanje vašeg organizma.

Predugo se suzdržavaš

Da li vam se ide u toalet, ali čekate do poslednjeg trenutka da odete? Sačekajte malo, jer nemate vremena, zauzeti ste nečim drugim – poslom, igrom sa detetom... Vreme je da promenite ovu praksu, jer na taj način samo doprinosite nastanku ove neprijatne infekcije. Želite da budete zdravi? Nemojte odlagati odlazak u toalet.

Trudnoća

Rizik od infekcije urinarnog trakta povećavaju promene u urinarnom sistemu koje nastaju pod uticajem hormona trudnoće. Zbog toga su infekcije urinarnog trakta među najčešćim bakterijskim infekcijama kod trudnica. 

Dijabetičar ste, konzumirate previše šećera

Ljudi sa dijabetesom su takođe izloženi riziku od ponovljenih infekcija urinarnog trakta. Šećer prisutan u urinu je odlično mesto za razmnožavanje bakterija. Pored toga, kod pacijenata sa dijabetesom važnu ulogu igra slabljenje opšteg imuniteta organizma, kao i neurološke komplikacije koje dovode do poremećaja pražnjenja bešike i razvoja dijabetičke nefropatije. Ako volite slatkiše, takođe treba biti oprezan. Previše njih u ishrani takođe izaziva infekcije urinarnog trakta.

Kondomi

Ne morate još da ih bacite i pređete na drugu kontracepciju, ali to je važno znati. Oni nisu direktni uzrok infekcije, ali problem leži u kondomima koji ne sadrže lubrikant. Stoga, ako žena ima problema sa pravilnim podmazivanjem tokom seksa, ne koristi lubrikant ili ne odluči da koristi pravi kondom, intimna mesta mogu da postanu iritirana, što za posledicu ima cistitis. 

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading