Peče vas JEZIK? Ovo nije simptom koji treba "ZANEMARITI" već ALARM koji vam skreće pažnju na OZBILJNE probleme!

Vesti 17.11.2021 11:31 0

Neprijatan osećaj pečenja u jeziku povezan je sa dijagnozom koja se zove stomatopiroza

jezik

Pexels

Koliko je to iskustvo bolno i frustrirajuće, znaju oni koji su ga iskusili, a to su najčešće žene u srednjim ili kasnijim godinama života.

Najčešći uzrok kod ljudi koji ovo dožive povezan je sa nekom od namirnica koje su "iritirale" ukusne pupoljke jezika, ali činjenica je da "peckanje" sluzokože može biti uzrokovano nizom različitih faktora: lošom oralnom higijenom, obilne naslage kamenca, pušenje, oštećeni zubi ili plombe, nedostatak vitamina, neuhranjenost, dijabetes, oštećenje nerava, maligni tumori.

Pečenje najčešće zahvata jezik, gornji deo usne duplje, desni, unutrašnji deo obraza i zadnji deo usta ili grla.

Osećaj se javlja spontano ili iznenada, promenljivog je intenziteta i ima uznemirujuće dejstvo. Hrana bogata vitaminom B i gvožđem povoljno utiče na povlačenje simptoma. Piletina i meso bez ljutih začina su takođe odlične namirnice ako dođe do ove nelagode, a ishranu treba obogatiti i pasuljem i integralnim žitaricama, koji su bogati i vitaminima B. Ako to ne pomogne, probajte čaj od kamilice ili žalfije.

Teško je utvrditi tačan uzrok ovog stanja. Povezuju ga sa nizom drugih stanja i bolesti: menopauzom, dijabetesom, lošim navikama u ishrani i nedostatkom vitamina i minerala, pojačanim lučenjem želudačne kiseline, antitumorskom terapijom ili psihičkim problemima.

Neka istraživanja pokazuju da je to mogući uzrok i poremećaj u radu nerava u ustima i jeziku, a može trajati godinama.

Ono što možete sami da pokušate da uradite je da ako redovno koristite vodu za ispiranje usta na bazi alkohola, žvakaće žvake, duvana ili konzumirate tečnosti sa visokim sadržajem kiselina, prestanite da ih koristite najmanje dve nedelje da biste primetili moguća poboljšanja u vašem stanje.

Takođe, pokušajte da promenite pastu za zube ili potpuno isključite upotrebu paste za zube na neko vreme.

Neki lekovi, kao što su oni za snižavanje krvnog pritiska, mogu izazvati osećaj pečenja. Zbog toga pročitajte uputstva o leku i njegovim neželjenim efektima. Ako pronađete lek koji izaziva osećaj pečenja ili suvoće u ustima, zamolite svog lekara da vam prepiše zamenski lek.

Ako stomatolog ne može da utvrdi uzrok vašeg stanja, onda je problem verovatno uzrokovan nekim drugim poremećajima kao što su dijabetes, anemija ili alergije na hranu, piše "Večernji list". Mnoga od ovih stanja mogu se otkriti testovima krvi. Neka vaš lekar opšte prakse proveri nalaze i uputi vas specijalisti ako otkrije bilo kakve abnormalnosti.

Komentari (0)
Loading