Da li VAM je srce ZDRAVO? U kućnim uslovima UTVRDITE vaše ZDRAVSTEVNO stanje!

Vesti 11.03.2022 19:35 0

Postoje jednostavni načini da proverite zdravlje srca

Da li VAM je srce ZDRAVO? U kućnim uslovima UTVRDITE vaše ZDRAVSTEVNO stanje!

Shutterstock

Vaš lekar će uraditi nekoliko jednostavnih testova kako bi dobio naznake o tome koliko dobro radi vaša oznaka. Slušaće vam srce, meriće vam otkucaje srca i proveriće krvni pritisak. Možda ćete dobiti i test krvi. Vaš puls

Vaš lekar će opipati vaš puls kako bi proverio broj otkucaja srca i ritam. Svaki puls se poklapa sa otkucajima srca koji pumpa krv kroz vaše arterije. Saznavanje vašeg pulsa pomaže vašem lekaru da proceni snagu vašeg krvotoka i krvnog pritiska u različitim delovima vašeg tela. Možete reći koliko brzo vaše srce kuca i da li je pravilno tako što ćete opipati puls. Vaš broj otkucaja srca je broj otkucaja vašeg srca u 1 minutu.

Da biste sami izmerili puls

 Uzmite sat sa sekundarnom kazaljkom. Stavite kažiprst i srednji prst svoje ruke na unutrašnji zglob druge ruke, odmah ispod osnove palca. Trebalo bi da osetite tapkanje ili pulsiranje na prstima. Izbrojite broj dodira koje osetite za 10 sekundi. Pomnožite taj broj sa 6 da biste saznali broj otkucaja srca za 1 minut.

Provera vašeg krvnog pritiska

Krvni pritisak je sila krvi na zidove vaših arterija dok je srce pumpa po telu. Postoje dva načina da se meri: Gornji krvni pritisak. Ovo je pritisak u vašim arterijama kada se vaše srce stisne. Dijastolni krvni pritisak. To je pritisak u vašem kad je vaše srce opušteno, između otkucaja srca. Normalan krvni pritisak za odraslu osobu, kada ste u mirovanju, je manji od 120 ne manje od 80. 120 je sistolni pritisak. Dijastolni pritisak je 79.

Visok krvni pritisak, koji se takođe naziva hipertenzija, je očitavanje krvnog pritiska od 130/80 ili više. Godine visokog krvnog pritiska mogu ukočiti i suziti zidove vaših arterija, što blokira dotok krvi u vaše srce. To može dovesti do srčanih bolesti ili srčanog udara. Vaš krvni pritisak može da poraste ili padne u zavisnosti od starosti, stanja srca, emocija, aktivnosti i lekova koje uzimate. Jedno visoko očitavanje ne znači da imate visok krvni pritisak. Morate da ga merite u različito vreme dok se odmarate da biste saznali svoje tipične brojeve.


 
Komentari (0)
Loading