Iza uspeha Zvonka Bogdana krije se tužna priča: Otac mu je bio alkoholičar, a evo kako se izvukao iz bede

Vesti 06.07.2023 11:11 0

Nema ko nije čuo za Zvonka Bogdana, a ovo je njegova životna priča

Alo

Alo

U našoj regiji postoji malo toliko kultnih imena s muzičke scene kao što je to ime Zvonka Bogdana, slavnog pevača i tamburaša koji je stavio Vojvodinu na muzičku mapu regije. Naime, Zvonko Bogdan je rođen 5. januara 1942. u Somboru, a živi i radi u Subotici no njegove se pesme slušaju i rado pevaju širom bivše Jugoslavije.

Ovaj posebno šarmantan i harizmatični muzilar je vlasnik vinarije i ergele konja, a zanimljivo je da u svojoj karijeri nikada nije imao padova u popularnosti. Uvek mu je popularnost išla samo uzlaznom putanjom, a u svojoj dugogodišnjoj karijeri se može pohvaliti sa velikim hitovima i singlovima koji se pevaju već decenijama.

Dok je odrastao, Bogdan je bio zaljubljenik u golubove pismonoše, a u njihovom uzgoju pomagao mu je ujak koji je umro kada je Zvonku bilo 9 godina. On ga je naučio kako da brine o konjima, ali i da svira, pa upravo njemu Bogdan pripisuje ključnu ulogu u njegovom razvoju interesa za muziku. Osim ujaka, Bogdana je definisala i njegova majka Maca koja je bila vrlo muzički nadarena žena. Otac mu je bio kovač, ali i alkoholičar koji je nakon posla radije provodio vreme u kafani i uz bocu pića nego sa njima. No, uz njega je Zvonko po prvi puta upoznao svet tamburaša – i tada se zaljubio u taj muzički pravac.

Alo

Alo

 

Zbog ljubavi prema umetnosti i nastupanju, nakon završetka srednje škole odselio se u Beograd, a inicijalno je imao nameru da upiše Pozorišnu akademiju. Međutim, nije imao mnogo novca pa nije mogao da plaća školovanje. Zbog toga je pronašao način da zaradi – počeo je da peva po kafanama i noćnim klubovima.

Zvonku u početku nije bilo drago što tako mora da zarađuje, no kasnije se zaljubio u kafanski način pevanja. Shvatio je da ljude najbolje može usrećiti ako im peva, pa je tako odlučio da krene u tom smeru. Prvo je pevao u kafani "Union" i to ranih 1970-ih. Pevao je samo tradicionalne, svadbene pesme te se tako probio i malo po malo postao poznati beogradski izvođač.

Svoju prvu autorsku pesmu, "Svake noći tebi pevam", snimio je 1968, a tada se vinuo u zvezde. S godinama je stvorio reputaciju vrhunskog zabavljača koji nastupa uz pratnju tamburaškog orkestra. Postao je posebno popularan u Srbiji i Slavoniji, a neki njegovi hitovi poput "Ko te ima, taj te nema", "Neko sasvim treći" i "Jedan stari kontrabas" i dalje se redovno vrte na radio stanicama.

Ono što je Zvonka oduvek najviše inspirisalo za pisanje pesama je siromaštvo. Odrastajući u bedi, a potom i mukotrpno preživljavajući u Beogradu, naučio je šta znači biti gladan i ceniti najobičnije životne blagodati. Zato je inspiraciju uvek crpeo iz običnih ljudi i njihovih sudbina, krajolika sela i života seljaka u Vojvodini. U svojim pesmama se tako često prisećao svog detinjstva i odrastanja.

Što se privatnog života tiče, svoju ljubav, suprugu Mariju, Zvonko je upoznao u Beogradu. Bila je to velika ljubav koja je krunisana brakom 1974. godine. Zvonko i Marija u braku su dobili dvoje dece, a nakon dve godine života u Beogradu su odlučili da žele da žive mirnijim životom pa su se preselili u Suboticu. Upravo u Subotici Zvonko i njegova porodica imaju svoju vinariju po kojoj su poznati dugi niz godina. Zvonko je s vremenom postao i deda Nine, Aleksandra i Sofije.

Osim Marije, Zvonko je bio u braku i s glumicom Gizelom Vuković koja je javnosti poznata po TV seriji "Salaš u malom ritu". Kada su stupili u vezu njihov odnos je bio čudan okolini jer je Gizela od Zvonka bila starija čak 16 godina! Par je zajedno živeo s Gizelinom ćerkom Milicom, no ljubav nije potrajala duže od 6 godina, a Zvonko je kasnije pronašao Mariju te se skrasio s njom.

Komentari (0)
Loading