Mladi kuvar Uroš Ercegović, domaćin emisije Savršen recept priznaje: Suprugu sam osvojio kuvanjem

Vesti 07.07.2023 09:30 0

Sasvim slučajno je počeo da se bavi kuvanjem, ali je brzo njegov talenat došao do izražaja.

Mladi kuvar Uroš Ercegović, domaćin emisije Savršen recept priznaje: Suprugu sam osvojio kuvanjem

Foto: Prodigi

Naš kuvar Uroš Ercegović, iako mlad, već je osvajao nagrade na mnogim takmičenjima kuvara u zemlji i inostranstvu - Sloveniji, Makedoniji, Hrvatskoj, Italiji, Crnoj Gori, Švedskoj, Srbiji, Norveškoj, Turskoj. Televizijski gledaoci imaju priliku da njegovo umeće vide u kulinarskoj emisiji „Savršen recept“ u kojoj je Uroš glavna zvezda. Tajne pripreme najboljih jela iz vrhunskih restorana otkriva na TV B92 svake subote i nedelje.

Kako se rodila ljubav prema kuvanju?

- Došao sam kod svog sadašnjeg mentora u restoran, na neki dečji rođendan i zaintrigirao me je čovek u beloj uniformi koji je šetao od stola do stola i proveravao jesu li gosti zadovoljni. Pitao sam ga da li bi mogao kod njega da učim zanat. Rekao je da dođem sutra u sedam. Došao sam u šest da ne bih zakasnio i tako su počele pustolovine s Rašom. To je bilo 2015. godine. On je odmah je prepoznao da neću biti običan kuvar, pa sam preskočio pranje sudova i čišćenja povrća i radio sam odmah pripreme jela, učio obrade mesa, terminologiju i kuvanje od nule.

Mladi kuvar Uroš Ercegović, domaćin emisije Savršen recept priznaje: Suprugu sam osvojio kuvanjem

Foto: Prodigi

 

Koje jelo ste prvo sami skuvali?

- Prvo jelo koje sam sam spremio je sote stroganov. I dalje ga spremam veoma često.

Da li u emisijama kuvate ono što vi volite da jedete?

- Da, spremam ono što ja volim da jedem. Mnogo sam proputovao, pa sam probao razna jela. Biram recepte tako što se posavetujem i s kolegama. Ponekad se desi da spremam jelo od onoga što imam u frižideru, pa malo promenim recepturu.

Šta vam je bio najveći izazov u kuvanju pred kamerama?

- Do sada sam imao dosta susreta s kamerama, ali ne tako dugo i ne u potpunosti sam, i kao voditelj. U početku sam osećao mali strah, ali mi je sve to bio veliki izazov, pa je sada emisija edukativna i za profesionalne kuvare, a i za naše domaćice.

Da li je bilo smešnih situacija?

- U početku je bilo mnogo smešnih situacija jer sam grešio u nekim stvarima iz neznanja i svi smo se smejali. A danas se već šalim s kolegama, oni dobacuju tokom snimanja, pa nekada moramo pauzu da napravimo da bismo se smirili. Videćete deo toga i u emisijama koje slede.

Mladi kuvar Uroš Ercegović, domaćin emisije Savršen recept priznaje: Suprugu sam osvojio kuvanjem

Foto: Prodigi

 

Da li imate uzor kada je reč o kulinarskim emisijama?

- Jedan jedini uzor i jedan jedini šef koga sam imao i koga ću imati je Radomir Raša Vlačić, jedan od najpoznatijih beogradskih kuvara.

Radili ste u poznatim restoranima. Šta naši ljudi najviše vole da jedu?

- Uglavnom se ručak zasniva na mesu, a mi Srbi smo po tome i poznati. Razna mesa, što sa roštilja, što iz raznih modifikovanih peći, to se najviše traži.

Učestvovali ste na brojnim takmičenjima i osvojili mnogo nagrada. Koja vam je najdraža?

- Sa takmičenja u Turskoj, u Alanji, na kome je bilo 1.500 kuvara iz celog sveta. Tu sam briljirao s najboljim jelom u kategoriji „jela od jagnjetine“. Zamislite, u Turskoj, gde je nacionalno jelo jagnjetina, ja sam osvojio pehar kao najbolji.

Mladi kuvar Uroš Ercegović, domaćin emisije Savršen recept priznaje: Suprugu sam osvojio kuvanjem

Foto: Prodigi

 

Koje srpsko jelo vam je omiljeno, a koje strano?

- Najviše volim našu domaću hranu, kuvanu. Šta god to bilo, a vidi se i po meni! Od stranih jela preferiram manje začinjenu hranu, a ljutu kao što je meksička. Tortilje su mi idealne.

Kaže se da put do muškog srca vodi preko stomaka. Da li je to slučaj i sa ženama?

- Jeste, tako sam i osvojio svoju suprugu. Ona voli da kaže da sam joj stalno spremao različita jela dok je nisam osvojio, a danas je malo drugačije. Ipak, naučila je nešto.

Koji je vaš glavni sastojak za srećan život?

- Ljubav, porodica, sloga i vera, jer se čitav život na tome zasniva.

 

Komentari (0)
Loading