Bolest koja je oborila Madonu, svi zanemarujemo misleći da to nije ništa: Može da se oboli od roku od nekoliko sati

Vesti 01.07.2023 16:30 0

Bakterijska infekcija nije naivna, može da izazove ozbiljnu bolest

madona

Profimedia

 

Pop ikona Madona (64) je pronađena bez svesti u Njujorku u subotu, a odmah je prevezena na intenzivnu negu gde je, prema navodima, stavljen intubacioni tubus tokom noći.

Njen menadžer je izjavio da je u pitanju "ozbiljna bakterijska infekcija", ali da se očekuje potpuni oporavak. Ipak, samo nekoliko dana ranije, "porodica se pripremala za najgore", zbog čega su mnogi bili zbunjeni kako je nešto što zvuči tako uobičajeno i obično se rešava antibioticima moglo ugroziti život nekada zdrave i vrhunske pop zvezde.

Nije još uvek jasno o kojoj tačno infekciji ili komplikaciji se radi kod pevačice, ali treba imati na umu da bakterijske infekcije mogu izazvati smrt za samo nekoliko sati, podseća Daily Mail.

Iako većina bakterija nije opasna, neke mogu ući u telo kroz otvore na koži poput posekotina, ujeda insekata ili hirurških rana; dok se neke prenose disajnim putevima, kontaminiranom hranom ili seksualnim kontaktom.

Simptomi bakterijske infekcije mogu uključivati groznicu, kašalj, otežano disanje, pojačano znojenje i jezu, kao i glavobolju, bol u mišićima, umor i bol u grudima. Specifični simptomi zavise od mesta infekcije. Na primer, infekcija u uhu može izazvati bol i probleme sa sluhom, dok salmonela može izazvati dijareju i povraćanje.

madona

Profimedia

 

Za lečenje bakterijskih infekcija koriste se antibiotici koji ubijaju bakterije ili sprečavaju njihovo razmnožavanje. Međutim, antibiotici nisu efikasni protiv virusnih infekcija, kao što je grip.

Iako su većina bakterijskih infekcija blage, nelečene infekcije mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija.

Jedna od najopasnijih komplikacija je sepsa, koja nastaje kada imuni sistem, koji inače pomaže u borbi protiv infekcija, prekomerno reaguje na infekciju i počinje da oštećuje tkiva i organe u telu.

Sepsu je teško prepoznati jer se njeni simptomi često mogu pogrešno protumačiti, ali zahteva hitnu medicinsku intervenciju jer se stanje pacijenta može brzo pogoršati. Bez adekvatne nege, sepsa može dovesti do septičkog šoka, otkazivanja organa i na kraju smrti. Ovo se može dogoditi za nekoliko sati.

Pacijentima može biti potrebno lečenje na intenzivnoj nezi, upotreba respiratora ili hirurški zahvat radi uklanjanja inficiranih područja. Neki pacijenti ostaju hospitalizovani nedeljama, a i nakon oporavka mogu imati trajne probleme kao što su izražen umor, slabost, poremećaj spavanja, gubitak apetita, češće bolesti, promene raspoloženja, noćne more i posttraumatski stresni poremećaj.

Kod odraslih osoba, znakovi komplikacija mogu uključivati poremećen govor ili konfuziju, drhtavicu, bol u mišićima, otežano disanje i promenu boje kože.

Pored toga, bakterijske infekcije mogu dovesti do još jedne komplikacije poznate kao septikemija ili trovanje krvi. Ovo se dešava kada imuni sistem nije u stanju da se izbori sa infekcijom, što rezultira širenjem velike količine bakterija kroz krvotok. Trovanje krvi se često javlja kod starijih osoba i male dece, zbog njihovog slabijeg imunog sistema.

Simptomi septicemije uključuju groznicu, ekstremni umor, intenzivno drhtanje i jezu, gubitak svesti, bledu i lepljivu kožu, te ubrzano i plitko disanje.

Ukoliko se trovanje krvi otkrije na vreme, može se lečiti kod kuće antibioticima. U težim slučajevima, hospitalizacija je neophodna.

Komentari (0)
Loading