NEMOJTE SE OGREŠITI Jedna namirnica je obavezna na uskršnjoj trpezi

Slobodanka Ćorić Vesti 04.05.2024 13:50 0

Upoznajte bogatu paletu tradicionalnih jela koja krase uskršnju trpezu širom Srbije

jaja

Shutterstock

Uskršnja trpeza u Srbiji obično je bogata i raznovrsna, s obiljem tradicionalnih jela koja simbolizuju radost i obnovu praznika. Evo kako obično izgleda uskršnja trpeza:

Jagnjetina

Jagnjetina je jedno od glavnih jela na uskršnjoj trpezi. Pečena jagnjetina, sa začinima i aromatičnim biljem, predstavlja simbol novog života i obnove.

Kuvana jaja

 Uskršnja jaja su centralni simbol praznika. U Srbiji se obično farbaju u različitim bojama i dekoriraju raznim šarama i uzorcima. Pored kuvanih jaja, često se pravi i tradicionalno ukrašeno jaje, tzv. "čuvarkuća", koje se čuva kao simbol zaštitnika kuće.

Pečenje

Pečena praserina često se nalazi na trpezi kao glavno jelo ili deo hladnog predjela. Ova ukusna poslastica simbolizuje obilje i blagostanje.

Pogača

U Srbiji se za Uskrs obično peče posebna pogača, koja se naziva uskršnja pogača. Ova pogača obično ima ukrase u obliku krsta ili slova "X" i "P", što simbolizuje rečenicu "Христос Воскресе" ("Hristos Voskrese"), što znači "Hristos je uskrsnuo".

Kolači i slatkiši

Na uskršnjoj trpezi obično se nalaze razni kolači i slatkiši, poput kolača od maka, oraha, medenjaka, šarenih kolača i slatkih pogača. Ovi slatkiši dodaju slatki završni dodir prazničnom obroku.

Povrće i salate

Kao prateći obroci, na uskršnjoj trpezi mogu se naći razne salate od povrća, poput šopske salate, ruske salate ili salate od cvekle. Ova osvežavajuća jela doprinose raznolikosti trpeze i dodaju vitaminski sadržaj.

Uskršnja trpeza u Srbiji je prilika za okupljanje porodice, deljenje obroka i slavljenje zajedništva. Ova bogata i ukusna hrana simbolizuje radost vaskrsenja i blagoslov doma.

Komentari (0)
Loading