Slatke vasilice se šaraju tako što se nekoliko strukova slame uvežu u snopić crvenim koncem pa se onda vrhovima bocka testo i to tako da se rupice formiraju oblik krsta. Za proju-vasilicu, domaćica pripremi šuplje grančice zove, veže ih u snop pa njime izvadi kružiće testa koji se kasnije daju stoci da bude napredna i zdrava cele godine.
Vasilice od lisnatog testa
Sastojci:
- 600 g brašna
- 25 g svežeg kvasca
- 1 kašičica soli
- 1 jaje
- 3 dl mleka
- 250 g margarina
- med za premazivanje
Priprema:
Izmešajte brašno, so, uskisao kvasac i jaje pa sa mlakim mlekom zamesite testo.
Razvite i premažite sa trećinom margarina, preklopite kao za lisnato testo i ostavite na hladnom petnaestak minuta.
Ponovite to još dva puta dok ne utrošite margarin.
Razvite konačno testo debljine prsta, isecite na kocke i pecite u rerni na oko 180 C.
Služite tople i prelivene medom.
Vojvođanske vasilice sa medom
Sastojci:
- 800 gr brašna
- 200 g masti
- 40 g svežeg kvasca
- 1 kašičica soli
- 1 kašika šećera
- mlaka voda
- med
Priprema:
Izmešajte brašno i mast pa polako dodajte uskisli kvasac i so, umesite meko testo i podelite ga na manje lopte.
Ostavite da testo naraste pa svaku loptu razvite u manju lepinju. Jednu lepinju razvijte oklagijom i isecite na trake koje ćete koristiti za ukras.
Ostale lepinje preklopite na sredini, formirajte ih u oblik hlepčića i ukrasite uvijenom trakom.
Vasilice stavite u podmazani pleh posut brašnom i ostavite da narastaju još desetak minuta. Pecite na temperaturi 200 C, poslužite tople i prelivene medom.
U nekim krajevima se vasilice peku u obliku običnih okruglih lepinja, a postoji i običaj da se išaraju vrhom slamčica vezanih u snop crvenim koncem.
Vasilica od projinog brašna
Sastojci:
- 3 šoljice projinog brašna
- 3 šoljice pšeničnog brašna
- 3 jaja
- 2 šoljice ulja
- 1 prašak za pecivo
- kašičica soli
- 3 šoljice kisele vode
Priprema:
Umutite jaja, dodajte vodu i ulje, pa polako dodajte izmešanom brašnu sa praškom za pecivo.
Pecite u podmazanom plehu na oko 200 C.