Neobični kućni ljubimci: Jeftini su, odlični za porodice sa decom, a nisu zahtevni kao pas i mačka

Vesti 12.11.2023 16:07 0

Mnogima su pas i mačka nezamenljivi ljubimci, ali ako imate malu decu i nemate dovoljno vremena da biste brinuli o njima, nabavite jednog neobičnog. Ove životinjice su lake za održavanje i odlične za porodice sa decom.

ljubimci

Shutterstock

Pas i mačka su prilično skupi ljubimci kada saberete sve troškove koje imate oko njih, a male životinje su prilično jeftine i ne zahtevaju mnogo prostora, ni hrane.

Ježevi

Mogu da budu različite veličine, od 0,5 do 2,5 kg. Ovi nežni ljubimci su vrlo jednostavni za održavanje. Hranu koja je specijalno napravljena za njih, možete da kupite u prodavnicama za ljubimce. Preporučuje se čuvanje u kavezima koji su najmanje dugački oko 70 cm i visoki oko 40 cm. Dok su mali, treba ih često uzimati u ruku, kako bi se navikli na ljude. Ovaj ljubimac uglavnom spava tokom dana, a noću je budan, pa ćete samo tada moći da se družite sa njim.

ljubimci

Shutterstock

 

Morsko prase

Ovaj nežni glodar je odličan porodični ljubimac, posebno ako imate decu. Vrlo je druželjubiv, retko hoće da ugrize, voli da se igra žmurki, radoznao je. Pošto mu više prija da živi u društvu nego sam, trebalo bi odmah da kupite dve ženke. Razlog je taj što bi se dva mužjaka sukobljavala, a muško-ženski par bi doneo na svet mladunce. Morsko prase je vrlo aktivno i potreban mu je veći kavez, posebno ako imate više njih.

ljubimci

Shutterstock

 

Tropski gušter

Sve što vam je potrebno za čuvanje tropskog guštera (gekon) je plastični terarijum sa peskom na dnu. Obična sijalica je dovoljna da zagreje terarijum. Ubacite nekoliko manjih panjeva i kamena, koji su mu potrebni za izležavanje i igranje. Kada ga donesete kući, potrebno mu je vreme da se prilagodi novoj sredini. Polako se igrajte sa njim. Preporučuje se da se ne drži u ruci više od pola sata.

ljubimci

Shutterstock

 

Činčila

Činčila ima mnogo energije i aktivna je noću. Kavez ne sme da bude direktno izložen suncu, jer činčili ne prija temperatura veća od 26°C. Retko joj je potrebno kupanje, ali nema jak neprijatan miris. Možete da je naučite malim trikovima, recimo, da vas poljubi u znak zahvalnosti za nagradu. Društvena je i treba da provodi mnogo vremena van kaveza sa svojim vlasnikom, a srećnija je kada ima svoje društvo, odnosno drugu činčilu sa kojom može da se zabavlja. Postaje aktivna tek u sumrak.

Rakovi pustinjaci

Idealni su ako želite egzotične ljubimce, živite u stanu i nemate mnogo vremena za njih. Potreban vam je samo stari akvarijum za ribice, šljunak, školjke različitih veličina u kojima će se rakovi skrivati, hrana i voda. Kako rastu, rakovima su potrebne veće školjke, i to bar 1/3 veće od prethodne koju su koristili, pa ih redovno menjajte. Pitate se da li možete da se igrate sa njima? Možete. Što češće to radite, manje su šanse da vas uštinu!

 

Komentari (0)
Loading