LJUDI DA LI STE NORMALNI Roditelji više ne smeju da promene pelenu, a da ne traže dozvolu od bebe

Slobodanka Ćorić Vesti 25.10.2023 16:27 0

Karsonova je izazvala lavinu komentara na internetu, a kao razlog njenom stavu navela je da su deca prilikom promene pelena "razgolićena mimo svoje volje"

studio

Printscreen

Australijska spisateljica i edukartoka Dijen Karson (Deanne Carson) bila je nedavno gost u TV emisiji "Good Mornig Britain" i tom prilikom javno iznela mišljenje da bi roditelji trebalo da pitaju svoje bebe za dopuštenje pre nego što im promene pelene.

Istog trenutka, Karsonova je izazvala lavinu komentara na internetu, a kao razlog njenom stavu navela je da su deca prilikom promene pelena "razgolićena mimo svoje volje".

Jedna od voditeljki ju je upitala da li povezuje ovo sa seksualnim uznemiravanjem jer je posao roditelja, zapravo, da promeni detetu mokru pelenu, to je "normalna, prirodna, nevina stvar".

Seksualno uznemiravanje i govor tela

Gošća kaže da to nema veze sa seksualnim uznemiravanjem. Ipak, to je slično kao kada bi ona rekla voditeljki da želi da je zagrli. Morala bi da čeka da voditeljka napravi prvi korak, dajući joj dozvolu.

Upitana da li ima decu i može li da objasni kako je tražila dozvolu od njih, Karsonova je objasnila da ona, naravno, ne očekuje usmeni pristanak bebe, jer one još uvek ne govore u toj fazi odrastanja. Međutim, ona kaže da je bitno iskazivanje poštovanja bebi i čitanje govora njihovog tela.

Voditeljka je naglasila da bebe često ne vole taj momenat i da njima neće biti "u redu" da im se menja pelena, te da roditelji moraju često da smiruju bebe. Karsonova je pokušala da se opravda da ne podržava stav da treba da se dete ostavi sa punom pelenom i prljavo, ali veruje u uvođenje ideje "poštujem te kao čoveka, vidim te i bitan si".

Deo emisije pretvorio se u nadglašavanje voditelja i gošće, gde je voditelj izjavio da mu zvuči nebulozno pitati bebu za dozvolu da joj se promeni pelena. Ona je naglasila da je dužnost odgovornog roditelja da nauči dete da njegovo telo pripada njemu, a ovakav način je početak te edukacije.

Voditelj je predložio Karsonovoj da odglume taj scenario u kom roditelj bebi traži dozvolu.

E ovako to izgleda u praksi

- Hteo bih da ti promenim pelenu - rekao je voditelj u ulozi oca.

Gošća koja je preuzela ulogu bebe, odgovorila je na njegovo pitanje facijalnom ekspresijom i rekla da je "to momenat olakšanja".

- Znači pokret ramenima je dozvola? - upitao je zbunjeni voditelj, na šta je voditeljka odgovorila potvrdno i u daljem razgovoru objasnila da bi šokirana faca bila znak da beba ne želi da joj pelena bude promenjena.

Dijen tvrdi da ako roditelj ne gleda po celi dan u svoj telefon i obraća pažnju na svoje dete i njegove pokrete tela, uzdahe i izraze lica, može da razazna njegove potrebe i emocije.

 

 

Komentari (0)
Loading