Kod lekara ih ne vodi, ne šalje ih u školu: Majka čija deca ne umeju da čitaju i pišu tvrdi da je ovo najbolje za njih

Vesti 11.05.2023 15:40 0

Adel i Met iz Velike Britanije ne veruju da roditelji treba da odlučuju umesto dece

Kod lekara ih ne vodi, ne šalje ih u školu: Majka čija deca ne umeju da čitaju i pišu tvrdi da je ovo najbolje za njih

Shutterstock

Svet je njihovo igralište i njihov učitelj, kažu Adel i Met Alen, koji svoje troje dece odgajaju sa 'dečjom autonomijom', omogućavajući im da sami postavljaju nastavni plan i program, vreme za spavanje, menije, vreme obroka i liste obaveza.

Adel i Met, koji žive u Brajtonu u Velikoj Britaniji, u potpunosti primenjuju ono što kažu da je nekonvencionalan roditeljski stil koji je u skladu sa njihovim štedljivim i prirodnim životnim navikama. - Živimo 'prirodnim stilom života' i pre nego što smo dobili decu, tako da se to samo nastavilo i počelo da utiče na sve naše odluke nakon što sam zatrudnela - rekla je Adel.

Roditelji, koji imaju 39 godina, nemaju poverenja u zdravstveni i obrazovni sistem i dozvoljavaju svojoj deci, Ulisu (12), Ostari (8) i Kaiju (4), da od malih nogu donose sopstvene izbore i odluke. .Osim što decu ne vode kod lekara, oni ih nisu upisali u školu.

- Takođe ne koristimo sistem obrazovanja. Umesto toga, mi sami školujemo svoju decu. To znači da moraju da pokažu interesovanje za nešto da bismo to mogli da istražimo sa njima, umesto da prate nastavni plan i program koji im govori šta da uče – dodaje Adel. Rekla je da ona i njen suprug veruju u autonomiju dece i dozvoljavaju deci da preuzmu kontrolu nad svojim životima, dozvoljavajući im da sami biraju i odlučuju šta se dešava u njihovim životima umesto da im to neko diktira, i brani svoj životni stil objašnjavajući da to ne ne znači da nema smernica. Reč je, kako kaže, samo o njihovoj uključenosti u odluke.



Ne veruju da roditelji treba da odlučuju šta će njihova deca da rade i da ih umesto toga puste da pronađu ono što ih čini srećnim i da slede njihovo vođstvo. Adel tvrdi da je već videla prednosti porodične prakse u interesima koje njena deca pronalaze. Njena ćerka Ostara je izrazila interesovanje za šivenje i usavršava tu veštinu dok njen najstariji Uliks trenutno istražuje svoju strast prema životinjama i kompjuterima.

- Samo pratimo njihov trag. Ako žele nešto da probaju, mi im to samo omogućimo - rekla je Adel. Majka je uverena da će njena deca naučiti sve što im treba, uprkos činjenici da su mnogi u panici zbog njenih roditeljskih metoda jer ona ne tera svoju decu da uče da čitaju i pišu.

– Naš sin je imao 10 godina kada se zainteresovao za čitanje i pisanje. Samo je uzeo olovku i papir i učio sam - rekla je ona, objašnjavajući da je jezik svuda oko njih, pa bi ga svakako prihvatili. Pošto nisu u učionici, nema pritiska da se neke stvari urade do određenog uzrasta, dodaje ona. Porodica deli uvid u svoj jedinstveni stil života na društvenim mrežama, gde ponekad moraju da se suprotstave kritičarima, ali su pronašli i negovali zajednicu istomišljenika i zainteresovanih gledalaca.



Oni su svesni kritika koje im mnogi upućuju na račun njihovih roditeljskih tehnika i načina života. Ova porodica ne voli budilnike, pa se budi prirodno, kuvaju kad god su deca gladna i aktivno podstiču učešće u kućnim poslovima, ali ih ne zahtevaju. - Nemamo postavljene granice ni za šta. Međutim, imamo međusobne dogovore oko poštovanja kao što je da ne budemo preglasni dok neko spava - rekla je Adel. Njihov način života podrazumeva nepoštovanje strogog rasporeda koji im omogućava da svaki dan izgledaju drugačije i primorava ih da ceo dan prate zdravlje i emocije svoje dece sve dok deca ne budu poslata sama u krevet, prenosi NYP.

- Ne šaljemo ih samo u školu da bi se nastavnici bavili njima. Moramo da odgovorimo i prilagodimo se u skladu sa njihovim angažovanjem – ističe Adel. Ne žele da njihova deca provedu život radeći ono što im drugi ljudi kažu da rade, istakla je Adel. - Želimo da pronađu svoju strast i da ne gube vreme u životu, pa da znaju ko su pre nego što dobiju decu - napominje ona.
 
Komentari (0)
Loading