Drevni JAPANSKI princip: Evo kako da PRIHVATITE stvari koje ne mogu da se PROMENE!

Vesti 28.05.2022 08:30 0

„Ako poplava pređe put i ne možemo da nastavimo, Šikata Nai je najbolja opcija

Drevni JAPANSKI princip: Evo kako da PRIHVATITE stvari koje ne mogu da se PROMENE!

Shutterstock

Održavajte trezvenost u suočavanju sa nedaćama. Ponašajte se dostojanstveno i nemojte ga izgubiti, čak i ako ste suočeni sa situacijama koje ne možete kontrolisati.

Japanci su poznati po svojoj sposobnosti da prihvate život kakav jeste. Ako se zapadni ljudi stalno žale na loše dane, stanovnici zemlje izlazećeg sunca prihvataju životne okolnosti kakve jesu. U tome im pomaže poznati stari izraz "Shikata ga Nai". Ova fraza se može prevesti otprilike ovako: „Ništa se tu ne može učiniti. Ovo može zvučati kao poziv na pasivnost, neaktivnost ili neodgovornost. Međutim, to bi bilo površno razumevanje.

Termin Šikata ga Nai se odnosi na situacije koje su apsolutno nepromenljive. To znači prihvatanje, suočavanje i na kraju prepuštanje onome što jeste. Takav stav je, zapravo, jedini koji donosi dobru odluku za buduće pozitivno delovanje. „Ako poplava pređe put i ne možemo da nastavimo, Šikata Nai je najbolja opcija. Održavajte trezvenost u suočavanju sa nedaćama. Ponašajte se dostojanstveno i nemojte ga izgubiti, čak i ako ste suočeni sa situacijama koje ne možete kontrolisati.


3 koraka za vežbanje Šikata ga Nai

1. Dišite duboko

Duboko disanje, posebno kroz nos, omogućava potpuniji osećaj povezanosti sa zemljom i povratak u stvarnost. Duboko disanje takođe pomaže telu da se oslobodi napetosti i opusti.

2. Nikada se ne upoređuj sa drugima

Upoređivati svoj život sa životima drugih je gubljenje vremena koje vodi samo do razočarenja. Kao da smo počeli da poredimo ružu sa suncokretom: svaki cvet ima svoje karakteristike. Odvojite vreme da cenite ko ste i šta možete da uradite.

3. Odmorite se

Toliko smo navikli da živimo u skladu sa obavezama i ritmovima koji su nam nametnuti da smo čak i zaboravili kako je biti čovek. Samo trčimo posle sati da sve završimo. Važno je stati i stati!

BONUS VIDEO


 
Komentari (0)
Loading