JEDNA stvar je DOVOLJNA da vam UPROPASTI vezu, brak i prijateljstvo: PROFESOR PSIHOLOGIJE kaže da hitno morate da izbacite OVU NAVIKU!

Vesti 05.02.2022 15:01 0

Profesor psihologije i stručnjak za ljubavne odnose Džon Gotman identifikovao je jednu osobinu koja najpre dovodi do raskida veze ili braka

JEDNA stvar je DOVOLJNA da vam UPROPASTI vezu, brak i prijateljstvo: PROFESOR PSIHOLOGIJE kaže da hitno morate da izbacite OVU NAVIKU!

Shutterstock

Isto se naravno može primeniti i na prijateljske veze, ali i odnose na poslu. Ako se pitate o čemu je reč, odmah ćemo vam odgovoriti. reč je o prečestoj kritici.

Kako razlikovati pritužbu od kritike?

Razmislite pre svega o jeziku koji koristite. Kritika se često deli  u obliku izjava "ti uvek radiš to" i ti nikada "ne uradiš to".

S druge strane, zdrave povratne informacije odnose se na ponašanje, a ne na osobu. Možemo reći partneru što mislimo ili kako se osećamo, a da ga pritom ne kritikujemo kao individuu.


Osim toga, kada naši komentari uključuju psovke ili ponižavajuće etikete, to uništava svaku vrednost naše poruke i čini povratne informacije besmislenima.

Kako kritika utiče na partnera?

Svima nam je nekako urođeno da  nezadovoljstvo iskalimo na najbližu osobu, pa je teško prekinuti naviku kritikovanja, ali je jako važno da to prepoznamo kod sebe i istovremeno otkrijemo kako to utiče na partnera.

Kritika najčešće  uništava samopoštovanje vašeg partnera. Reči su ponekad oštrije od mača, pa mogu poljuljati samopouzdanje vašeg partnera i na kraju ga naterati da posumnja u svoju sposobnost da učini stvari kako treba. Isto važi i za prijatelje. 

Kako da kažemo da nam nešto smeta, a da ne kritikujemo?

Pravilno je da partneru i bliskim ljudima saopštimo da nam nešto smeta, ali to treba da radimo na pristojan način i ne ističemo sebe u prvi plan. 

Dakle ne treba da ističemo da nešto radimo savršeno, već je dovoljno da kažemo kako se osećamo. 

 

Komentari (0)
Loading