Zimska ili LETNJA trudnoća?! Koje su prednosti, a koje mane!

Najžena Vesti 22.12.2021 09:45 0

Bez obzira na godišnje doba, trudnoća donosi i radost i frustracije. Svako vreme ima pozitivne i negativne strane tokom trudnoće

Zimska ili LETNJA trudnoća?! Koje su prednosti, a koje mane!

pixabay

Kao što verovatno možete pretpostaviti, postoje i prednosti i nedostaci zimske trudnoće.

Hladnije temperature = manje znoja

 

Bez obzira na temperaturu spolja, vaša unutrašnja temperatura za vreme trudnoće će biti iznad normalne. Kada je napolju hladnije, vama će uvek biti za nijanu toplije nego drugim ljudima. Možda ćete se i dalje znojiti, ali bar neće biti vrućine i sparine sa kojom se suočavaju trudnice za vreme letnjih dana.

Udobnia zimska odeća
 

Mnoge dame vole zimu jer tada češće nose širu i udobnu odeću. Za vreme trudnoće to je poseban plus jer ako vam smetaju kilogrami koje ste dobili u toku trudnoće šira odeća će vam svakako prijati.Sa temperaturama hlađenja vreme je da izbijemo toplije slojeve. Veoma dobra stvar kod zimske trudnoće je da lako možete prikriti trudnoću. Ukoliko ste povučena osoba i ne volite da pričate o trudničkim temama sa nasumičnim ljudima široka i velika jakna svakako vam mogu pomoći da se trudnoća ne primeti.

Bogata praznična trpeza

 

Tokom trudnoće svakako treba da se hranite zdravo, tako da i vi i vaša beba dobijate dobre nutritijente. Ali to ne znači da ne možete da se prepustite poslasticama s vremena na vreme. Tokom zimskih praznika možete uživati u sjajnoj novogodišnjoj i božićnoj trpezi. Samo se pobrinite da ne preterate i da se pridržavate osnovnih načela u ishrani.

Izbegavanje dosadnih obaveza
 

Hladno vreme može biti dobar izgovor da ostanete unutra i ne izlazite ukoliko vam se uživa uz omiljeni film. Nosite udobnu odeću i mekane čarape, ušuškajte se u omiljeno ćebe i uživajte. Dobar film, knjiga ili serija mogu u trudnoći biti vaš omiljeni prijatelj. Nadoknadite propušteno vreme, pročitajte knjigu koji nikako niste stigli.

Prilike za porodično vreme
 

Postoji nekoliko praznika koji se obeležavaju u toku zime koji su fokusirani na porodicu. To znači da možda provodite kvalitetno vreme sa članovima porodice koje ne viđate često. Uživajte u zimi, porodici, praznicima i trudnoći - dobitna kombinacija.


Mane zimske trudnoće

 
Nema lakih, prozračnih haljina za trudnice
 

Iako neke trudnice zahvalne što mogu da nose udobne široke džempere , neke ipak tuguju zbog izgubljene šanse da se uvuku u široku i lepršavu trudničku haljinu. Ne može se poreći da su one udobna i laka opcija za odevanje tokom leta, ali ova opcija nije kompletno isključena za vreme zimskih dana. Možete potražiti alternativu u vidu lagane vunene široke zimske haljine.

Jakne i kaputi nisu stvorene za trudnički stomak
 

Kada se oblačite prikladno za prohladno vreme potrebno je imati dobru jaknu ili kaput. Međutim, kako vaša beba raste, vi ćete rasti sa njjom, ali vaša odeća neće. To znači da ćete možda trebati da kupite novu jaknu, kaput ili nove zimske majice. 

 

Zimska dehidracija
 

To što se ne znojite toliko kao za vreme leta ne znači da vaše telo ne gubi vlagu. Naprotiv, hladno i suvo vreme brzo će isušiti vašu kožu. Ovo ne samo da može stvoriti svrbež i neudobne mrlje na koži, već može dovesti do dehidriratacije. Možda ne osećate potrebu da pijete toliko vode kao kad je vruće, ali i zimi unosite dovoljno tečnosti.

Sezona prehlade, virusa i gripa
 

Verovatno najveća mana zimske trudnoće je činjenica da je sezona prehlade i gripa, a u današnje doba i korona virusa. Poslednja stvar koju želite kada zatrudnite je da se razbolite i dobijete temperaturu. Lečenje trudnice zahteva posebnu negu, drugačije lekove i dosta opreza. Zato izbegavajte veće grupe ljudi, od prehlađenih se klonite, često perite ruke, masku nosite što češće i pre svega zdravo se hranite.

Komentari (0)
Loading