"Ne mogu da se setim svih muževa": Ispovest devojčice koja je doživela niz prisilnih brakova, a sve je počelo kada je imala 9 godina

Vesti 11.07.2023 21:00 0

Rusul se udavala mnogo puta, ali njeno iskustvo jednog braka trajalo je samo nekoliko sati

"Ne mogu da se setim svih muževa": Ispovest devojčice koja je doživela niz prisilnih brakova, a sve je počelo kada je imala 9 godina

Shutterstock

Boreći se da izdržava sebe i sestru, gledala je druge devojke kako prodaju svoje telo na ulici i nikada nije mogla da shvati zašto bi neko dozvolio sebi takvo poniženje.

Jednog dana, stariji muškarac je ušao u njenu radnju i počeo da je zanimaju njen život i poreklo. To je bio prvi put da je neko pokazao interesovanje za nju, iako je ona prvobitno bila odlučna da neće zavisiti od muškarca. Ali vremenom su se emocije razvile, on ju je zaprosio, i Rusul je mislila da je konačno pronašla nekoga ko će brinuti o njoj i sestri.

Ceremonija je bila kratka, sveštenik je izrecitovao nekoliko reči, pitao je da li se slaže sa 250 evra miraza koji će dobiti i predstavio joj ugovor. Rusul nije znala da čita, ali čak i da je znala, možda ne bi shvatila da nešto nije u redu.

 "Osećala sam se kao da mi je neko skinuo sav teret sa ramena. Konačno nisam ja bila ta koja mora sve da obezbedi", prisetila se Rasul.

Međutim, venčanje je bilo samo privid sreće. Rusul je shvatila da je upala u brak zadovoljstva, takozvani "zavaj al-mutaa", oblik islamskog braka koji dozvoljava intimne odnose na određeno vreme. Njen muž je nestao nakon nekoliko nedelja, a ona je ostala razočarana i izneverena i otišla je kod sveštenika koji ih je venčao.

Rusul kaže da joj je sveštenik tada predložio da ide iz jednog u drugi "brak zadovoljstva", ističući da baš i nema drugu opciju, s obzirom na njeno teško finansijsko stanje. Tada ju je, kako kaže, fotografisao. Rusul je znala da će se još boriti da preživi sa svojom platom, i da joj nedostatak obrazovanja pruža male izglede za bolji posao. Takođe je znala da će joj činjenica da nije devica otežati pronalazak muškarca koji želi trajni brak.

"Sveštenik je tada postao posrednik, pronalazio mi je "posao", a ja nisam imala drugu mogućnost nego da na to pristanem", priča Rasul. Rasul ne želi da otkriva koliko zarađuje, ali ističe da sveštenik od svakog braka uzme proviziju. Kaže da je potpisivala ugovore koji traju nekoliko sati, ali i nekoliko nedelja. "Kada me sveštenik pozove i kaže da mi je našao nekog, ne mogu da kažem ne", priča Rasul. Rusul je spavala sa desetinama muškaraca... Sa toliko njih da im više ne zna ni broj. Sa svakim je imala potpisan bračni ugovor. Objašnjava i kako joj sveštenik obezbeđuje kontracepciju, da ne bi ostala u drugom stanju.

Šta je brak zadovoljstva?

Brakovi zadovoljstva potiču iz preislamske tradicije i danas se praktikuju uglavnom u šiitskim zajednicama u Iraku i Iranu. Njihov cilj je seksualno zadovoljstvo, a ne trajna veza, i često su povezani sa putovanjima i trgovinom. Muškarac i žena sklapaju ugovor o određenom periodu braka i kompenzaciji za ženu, a muškarac ima pravo da raskine ugovor u bilo koje vreme.

"Ovo je nešto što je veoma rasprostranjeno. Ima mnogo devojaka poput mene", kaže Rusul.

Devojke, koje ne žele da njihove porodice saznaju za njihove mutaa brakove, odlazak u policiju izgleda nemoguć. Ne postoje zvanični podaci koliko je mutaa brakova sklopljeno u Iraku. Rusul proklinje dan kada je, nesvesno, zakoračila ovim putem. "Kad jednom ovo uradiš, život ti je uništen", kaže ona.

"To nije greh"

Jedan muškarac u svojim 40-im, koji koristi sveštenike da mu pronađu žene i devojke za mutaa brakove kaže da brak zadovoljstva nije greh. "To se ne računa kao greh. Dostupan je i jeftin je i dobro je to učiniti", kaže on. "Mnogo sveštenika to obezbeđju, ali ja koristim samo dvojicu jer mi obezbeđuju sve devojke koje su mi potrebne", kaže on.

Muškarac objašnjava kako sveštenik ima unapred pripremljene foto-albume. "Nekad nekoliko devojaka sedi kod njega u kancelariji. Ako ti se neka svidi, možeš da je uzmeš. Ako ne, gledaš album i tako", objašnjava muškarac. On kaže da lično preferira devojke koje imaju 16 godina i više, jer imaju više iskustva, a i "ne koštaju toliko".

"Devojčice od 12 su 'sveže', zato su i skuplje. Ugovor sa njima košta i po 800 dolara", kaže sagovornik BBC-ja. Rusul potvrđuje da se device mnogo više traže. "Postoje sveštenici koji traže mlade device jer ih klijenti traže, a i plaćaju se više", priča Rasul. Ona kaže da devojke posle 20. godine prestaju da budu zanimljive za sveštenike.

 

 

Komentari (0)
Loading