"Sklonite mi je s očiju": Tanjina potresna priča o reakcijama mame i bake kada se rodila kao "drugo žensko" u porodici slomila nam je srce

Jelena Vukelić Vesti 07.07.2023 12:43 4

Tatjana Jović, tiktokerka iz Bijeljine, pokrenula je razgovor sa svojim čitateljkama o velikom problemu sa kojim se sreće mnogo žena. Name, Tatjana je ispričala kako su reagovale i njena majka i njena baka kada su saznale da je ona devojčica

Tatjana Jović

Printscreen/TikTok

U Srbiji, ali i generalno na Balkanu, ćete čuti rečenicu: "Samo nek' je muško." Decenijama su ćerke diskriminisane od strane porodice u svakom smislu, naročito kada je u pitanju nasledstvo. Uglavnom se spominje razlog da će se ćerka udati pa njoj nije ni potrebna imovina. Taman posla da se podeli na ravne časti, koliko god da ima dece u porodici. Ako su muška, onda se ne računa. Ali to je samo jedan od razloga. 

Tatjana Jović, tiktokerka iz Bijeljine, pokrenula je razgovor sa svojim čitateljkama o velikom problemu sa kojim se sreće mnogo žena. Name, Tatjana je ispričala kako su reagovale i njena majka i njena baka kada su saznale da je ona devojčica. Tačnije, druga devojčica, jer je pre nje njena majka rodila i njenu stariju sestru.

-Sklonite mi je s očiju -  bile su reči njene majke kada su joj prvi put doneli Tatjanu da je vidi.

 

 

@tatjanajovic1 Replying to @мала хелена 10 minuta je malo za ovu temu#drugoženskodijete ♬ original sound - Tatjana Jovic

 

 

Naravno, kako kaže Tatjana, ona se nakon toga gorko pokajala, ali ostaje činjenica da je bila duboko razočarana saznanjem da je ponovo rodila ćerku.

Kaže da je majci opostila, oprostila je i baki, ali kako je ispričala, baka sebi nikada nije to što je bila tako nemilosrdna kada je čula da je dobila drugu unuku.

- Kada joj je moj tata u sred noći javio da se mama porodila i da je rodila ćerku, baka je samo spustila slušalicu. Kada je deda pitao šta se desilo i ona mu objasnila, on je hteo da pozove rodibinu i komšije na slavlje, baka je rekla "ma šta imam da slavim, žensko je" i legla je da spava.

Samo nakon mesec dana od Tatjaninog rođenja, umro joj je deda, a ona je dobila tešku upalu pluća. Njena baka je to pripisala "jezivim rečima" koje je izgovorila na dan njenog rođenja i kako je ispričala, htela je samoj sebi jezik da iščupa.

 

 

Da, u ovoj Tatjaninoj priči su se očigledno prepoznale mnoge žene iz celog regiona, pa su osim komentara i čuđenja zašto su joj sve ovo mama i baka ispričale, delile i svoja iskustva.

- Ista prica samo se moja mama obradovala, tata ne.

- Ali zašto su ti to uopste pričali, bolje da nisi ni znala njihove nenormalne reakcije.

- Kao drugo žensko dete prvo ću ti reći da sam prvi polovinu videa preplakala jer je kod mene bila ista situacija.

- Izgleda da naše generacije nose iste traume.

I posle svega ovoga, ostaje nam da verujemo da se situacija danas promenila. Krivica i upiranje prstom nije rešenje, već razgovor i edukacija. Problema najviše ima u manjim, ruralnim sredinama, sa starijim osobama, babama, dedama, ali i roditeljima jer smatraju da ništa ćerkama nisu deca. A zašto? Zato što će se udati, otići iz kuće?

Reč udaja dolazi od "dati u", u smislu da je neko iz jedne porodice "dao" svoju ćerku u drugu. U skladu sa tim je čin promene prezimena na venčanju kojim devojka normativno postaje član nove porodice. Sve to ukazuje da su ženska deca u tradicionalnoj kulturu imala manju vrednost.

Tradicionalna kultura najviše vrednuje sina, tačnije - najstarijeg sina. Koreni želje za sinom su povezani sa zemljoradnjom i kultom zemlje. Još od rimskog doba postoji princip da zemlju, to jest imanje, ne nasleđuju sva deca ravnopravno jer bi u tom slučaju za nekoliko generacija došlo do toga da brojni potomci budu vlasnici zanemarljivih delova istog imanja. Zato je bio običaj da zemlju nasleđuje isključivo sin, i to najstariji, ma koliko to bilo nepravedno prema ostaloj deci - ćerkama i mlađim sinovima

Iako su odjeci zemljoradničkih predaka u našem kolektivnom nesvesnom i dalje jaki, problem nastaje kada roditelj ne prihvata i odbacuje dete zato što je ono "pogrešnog" pola.

Kako svako dete želi da bude voljeno i prihvaćeno, njemu ostaje da bude frustrirano i da prihvati da zaista "manje" vredi zato što je žensko ili muško, ili se ono može boriti protiv odbacivanja tako što će se truditi da zadobije roditeljsku ljubav, razvijajući osobine koje ima suprotni, od roditelja željeni pol.

A kakva su vaša iskustva? Da li je vama ili nekome iz vaše uže važno da imate sina?

 

Komentari (4)
Loading
Mica
07.07.2023 13:02

Kafa sam se rodila u Bosni pre 40 godina u velikom gradu, moj otac, Šumadinac, skakao je od sreće iiako sam bila baš ružna beba. Sestre u bolnici su pitale odakle je i rekle da je redak slučaj da im neko nosi kafu i bombone zbog ćerke, a mnogo češći da muž neće da dođe po ženu i ćerku uopšte.

Vesna Dimitrijevićve
09.07.2023 11:26

Majka sam dve ćerke.. Pokušavam da se prisetim reakcija mojih najbližih i ne mogu da se setim ničeg neprijatnog.. Moja svekrava, žena sa sela, toliko se obradovala drugoj unuci, toliko joj se radovala da sam se bojala reakcije starije devojčice na onolike izlive ljubavi.. Njoj je samo bilo važno da se rodi i drugo dete a ne da joj Dana ostane sama na svetu! Znam da ima raznih priča, ali kad čujem ovakve priče , zgtozim se... Čemu to u ovom veku..čemu???

Materija
09.07.2023 12:48

Дете је дете и свако друго размишљање није исправно.Наследство је опет нешто друго.Мајка се вероватно плаши и следећег порођаја.

Majka
09.07.2023 14:14

Imam dvoje dece. Kćerku i sina. Na prvo dete čekali smo skoro četiri godine. Suprug i ja nismo želeli da znamo pol svoje dece dok se nisu rodila. Bilo nam je važno samo da su živi i zdravi. Deca su najveća radost nije bitno kog su pola. Samo da ih je što više.