Javio se lekaru zbog upale uha: Mesec dana kasnije, tinejdžeru nije bilo pomoći

Vesti 30.06.2023 17:30 0

Nadala sam se čudu, ali njegov hirurg je rekao da je to što se vratio tokom tih tri nedelje bilo čudo samo po sebi

ispovest

Profimedia

 

Tragično, tinejdžer je izgubio život samo tri nedelje nakon što je dobio dijagnozu tumora na mozgu, jer su lekari prvobitno pogrešno protumačili njegove početne simptome kao infekciju uha.

Najl Kavana, koji je bio iz Njumarketa u Safolku, prvi put je hitno prebačen u hitnu pomoć u septembru 2021. godine kada je kolabirao tokom fudbalske igre. Osoblje bolnice NHS je odbacilo simptome ovog devetnaestogodišnjaka kao posledicu infekcije uha ili virusa, prenosi Daily Mail.

Međutim, sledećeg meseca njegova majka Kler odvela ga je u hitnu pomoć kada je iznenada izgubio sposobnost govora i hodanja. Lekari su tada otkrili tumor na mozgu, a mladić je nažalost preminuo samo tri nedelje kasnije.

- Nikada neću razumeti kako je zdrav i sposoban devetnaestogodišnjak, koji se bavio fudbalom i živeo sa svojom devojkom, mogao umreti samo tri nedelje nakon postavljanja dijagnoze. Gubitak njega je uništio moj život i ne želim da druge porodice prođu kroz isto - izjavila je Kler.

Prvi put je Najl se razboleo u septembru 2021. kada je povraćao i kolabirao tokom fudbalske utakmice, nakon čega je odveden u hitnu pomoć.

Nakon toga je bio u bolnici dve uzastopne subote, ali je, prema rečima njegove majke, "pregledan i poslat kući sa sumnjom na virus ili infekciju uha".

Nekoliko nedelja kasnije, simptomi su se pogoršali, a Kler se posebno zabrinula kada je primetila da Najl zaboravlja razgovore s njom. U oktobru ju je njegov brat obavestio da mu nije dobro i da će ga staviti u krevet.

- Kada sam stigla tamo, Najl je bio svestan i pokušavao je da gestikulira, ali nije mogao da govori. Na kraju smo ga sami odveli u bolnicu. Nije mogao da hoda ni govori, a osoblje je mislilo da je možda konzumirao nešto. Potom su govorili o mogućem napadu jer nije reagovao na stimuliše. Mogao je da se pomera, ali nije mogao da koordinira ništa - ispričala je Kler.

Nakon snimanja, lekari su otkrili tumor na mozgu.

Lekari su bili zabrinuti da Najl neće preživeti hitnu operaciju jer "nikada nisu videli tako agresivan tumor na mozgu kao što je bio Najlov", rekla je Kler.

"Dali su nam veoma malo nade. Morala sam da se vratim kući i kažem Najlovim mlađim braći da moraju da se oproste."

Ipak, Najl je preživeo operaciju i tokom naredne tri nedelje mogao je da priča, koristi telefon i samostalno diše.

Međutim, nakon procedure uklanjanja šanta - hirurški postavljenog cevčica za odvod tečnosti iz mozga - nije se probudio.

- Nadala sam se čudu, ali njegov hirurg je rekao da je to što se vratio tokom tih tri nedelje bilo čudo samo po sebi - rekla je Kler, koja sada radi na podizanju svesti o tumorima mozga i promoviše peticiju za obezbeđivanje više sredstava za dalja istraživanja.

Komentari (0)
Loading