Kakva filmska priča: 20 godina je lečila ljude bez DIPLOME, prepisivala jake lekove, zaradila MILIONE, a sada je stigla KAZNA

Vesti 01.03.2023 11:41 0

Žena koja se lažno predstavljala kao psihijatar 20 godina, konačno je u zatvoru

Kakva filmska priča: 20 godina je lečila ljude bez DIPLOME, prepisivala jake lekove, zaradila MILIONE, a sada je stigla KAZNA

Profimedia

Žolija Alemi je lečila pacijente 20 godina uprkos tome što nije imala prave kvalifikacije u svojoj specifičnoj oblasti, a na sudskom saslušanju je podnela lažna dokumenta. Ona je u utorak osuđena na sedam godina zatvora na krunskom sudu u Mančesteru, pošto se čulo da njeno "namerno nepoštenje" nije izašlo na videlo sve dok je nije istražio novinar, a ne policija. 

S obzirom na to da je dve decenije varala ljude, zaradila je 20 miliona od NHS-a.

Generalni medicinski savet je u međuvremenu takođe bio na udaru otkaza zbog neuspeha da izvrši strože provere.

Alemi je tvrdila da ima diplomu Univerziteta u Oklandu na Novom Zelandu, ali je ranije ovog meseca proglašena krivom za falsifikovanje sertifikata i zbog svog pisma verifikacije koje je koristila da se registruje u GMC-u 1995. godine.


Sudija je rekao Alemi da je njen trik pogodio „tako duboko u srž zdravstvenih usluga u ovoj zemlji“. Osuđujući Alemi, sudija Hilari Menli je rekla: „To što je GMC prihvatio sertifikat o stepenu i propratno pismo predstavlja krajnji neuspeh u kontroli. „Imali ste koristi od tog neuspeha i naravno od sopstvenog namernog i proračunatog nepoštenja.
Kakva filmska priča: 20 godina je lečila ljude bez DIPLOME, prepisivala jake lekove, zaradila MILIONE, a sada je stigla KAZNA

Profimedia

 

Alemi je istraživao novinar Fil Kolman, koji je počeo da kopa po njenoj prošlosti otkrivši da nikada nije dosegla stepen obrazovanja za koji je tvrdila da je kvalifikuje za prestižnu ulogu. Kolman je bio podstaknut da pogleda njenu istoriju nakon što je prvi put zatvorena 2018. zbog pokušaja da falsifikuje testament i punomoćje starijeg pacijenta.

Sudija Menli je u međuvremenu izrazio zabrinutost u vezi sa dokazima predstavnika GMC-a tokom suđenja u kojem je sudu rečeno da je dokumentacija bila na visokom nivou.


Ona je rekla da je sud "zabrinut" očiglednom kontradikcijom u vezi sa izjavom GMC-a u kojoj se navodi da dokumenti iz 1990-ih nisu podvrgnuti "rigoroznoj kontroli" koja je sada na snazi. Sudija je pozvao GMC da sprovede „temeljnu, otvorenu, transparentnu” istragu o tome kako je optuženi uspeo da podnese „tako očigledno lažna dokumenta” i zašto je bio potreban novinar, a ne profesionalni upravni organ da otkrije istinu.

Sudija Menli je rekao da se Alemi, koja je bila u stanju da pritvori pacijente protiv njihove volje i prepisuje jake lekove, selila širom zemlje na različita mesta kako bi se ostavila utisak da „prst sumnje“ ne treba da se usmeri ka njoj.

Kristofer Stejbls KC, tužilac, rekao je da je Alemi rođena u Iranu, ali da je početkom 1990-ih bila u Oklandu, gde nije uspela da dobije diplomu Medicinskog fakulteta.

Godine 1995. bila je u Velikoj Britaniji gde je falsifikovala sertifikat o stepenu i verifikaciono pismo, rekao je on. Gospodin Stejbls je rekao: „Te falsifikovane dokumente je koristio okrivljeni i poslao ih GMC-u u UK kao podršku njenoj prijavi za registraciju kao lekara.

Komentari (0)
Loading