Napravite sirup sa ukusom proleća: Starinski recept za jednostavan, zdrav i ukusan sok od zove

Slobodanka Ćorić Vesti 16.04.2024 11:55 0

Osvežavajući napitak koji se nakon pripreme čuva u frižideru i razređuje sa vodom pre konzumiranja

Napravite sirup sa ukusom proleća: Starinski recept za jednostavan, zdrav i ukusan sok od zove

Shutterstock

Zova (Sambucus nigra) je višegodišnja drvenasta biljka koja raste kao grm. Ima sitne cvetove intenzivnog mirisa iz kojih se razvijaju bobice crne boje. Lišće, kora i koren zove se beru u proleće, cvetovi u maju, a bobice krajem leta. One se ne jedu u sirovom stanju, već se od njih kuva kompot i džem. To su jedini jestivi delovi zove, dok su svi ostali otrovni. Od cvetova i listova se prave sokovi, sirupi i čajevi.

Mlečno beli sitni cvetovi beru se isključivo po toplom i sunačnom danu. U narodu se zova koristi kod kašlja, virusnih infekcija, reumatskih i urinarna oboljenja, kod stomačnih tegova, grčeva...

Vrlo je osvežavajući, a nema potrebe za bilo kakvim kuvanjem. 

Sastojci:

  • 30-40 cvetova zove
  • 3 l prokuvane vode
  • 2-3 kesice limuntusa
  • 2 kg šećera

Priprema:

Cvetove zove stavite u veću, dublju šerpu ili lonac, prelijte hladnom vodom, poklopite i ostavite da odstoji oko osam sati. Procedite kroz gustu cediljku ili gazu, pa dodajte šećer i limuntus. Mešajte dok se šećer ne istopi. Sok od zove sipajte u čiste flaše i zatvorite ih. Ovako pripremljen sirup od zove čuvajte u frižideru i pre upotrebe razblažite ga sa vodom. 

Komentari (0)
Loading