Imate problema sa žutim flekama od znoja na odeći? Dva jeftina trika kako ih uloniti zauvek

Slobodanka Ćorić Vesti 11.04.2024 11:00 0

Apokrine žlezde proizvode gust tip znoja koji je pun masti i proteina. Ovi molekuli se razgrađuju i proizvode jedinjenja kada dođu u kontakt sa aluminijum hloridom

Imate problema sa žutim flekama od znoja na odeći? Dva jeftina trika kako ih uloniti zauvek

Shutterstock

Za mrlje na odeći nije kriv samo znoj, to je zapravo zahvaljujući aluminijum-hloridu koji se nalazi u dezodoransu, čiji je zadatak da zatvori znojne žlezde. Aluminijum hlorid je razlog za žute mrlje na beloj košulji.

Ljudi imaju dve vrste znojnih žlezda - merokrine ili ekkrine i apokrine (mirisne). Merokrine pokrivaju celo telo, a apokrine – kožu glave, pazuha i druge delove tela koji su dlakavi, piše 24sata.

Apokrine žlezde proizvode gust tip znoja koji je pun masti i proteina. Ovi molekuli se razgrađuju i proizvode jedinjenja kada dođu u kontakt sa aluminijum hloridom. Nije sasvim jasno zašto nastaju žute mrlje, ali neki stručnjaci veruju da aluminijum hlorid lepi proteine iz znoja za odeću.

Da biste to izbegli, koristite dezodoranse koji ne sadrže aluminijum hlorid ili ne stavljajte košulju odmah nakon nanošenja, sačekajte nekoliko minuta.

Kako ukloniti žute mrlje?

Postoji nekoliko šest trikova za uklanjanje mrlja od znoja. Verovatno imate nešto od gore navedenog kod kuće.

Da li vam smetaju dlake na tamnoj odeći? Oslobodite ih se ovim trikom

1. Soda bikarbona

Pomešajte četiri kašičice sode bikarbone i četvrtinu šolje vode. Nanesite smešu na mrlju starom četkicom za zube ili sredstvom za skidanje laka, malo protrljajte i ostavite sat vremena. Zatim operite u mlakoj vodi i osušite (ali ne na direktnom suncu ili u sušilici). Ponovite onoliko puta koliko je potrebno.

2. Vodka ili sirće

Napravite mešavinu votke ili sirćeta sa vodom, sipajte u bocu sa raspršivačem i nanesite na mrlju neposredno pre pranja.

3. Aspirin

Zdrobite tri do četiri aspirina (jače doze bolje deluju) u činiji, dodajte toplu vodu i sačekajte da se aspirin rastvori dok se ne rastvori. Uronite mrlju u ovu tečnost i ostavite između pet minuta i dva sata, u zavisnosti od vrste mrlje. Umesto namakanja, možete i poprskati mrlju ovom tečnošću.

Za bolje rezultate zgnječite dva do tri aspirina i dodajte malo vode, tek toliko da dobijete gustu smesu. Nanesite ga na mrlju i ostavite pet minuta. Uverite se da je smesa dovoljno vlažna da se ne osuši na tkanini i da se ne mrvi, ali ne toliko da kaplje. Na kraju, perite odeću normalno, ako je perete normalno.

4. Belo sirće

Potopite mrlju u čisto belo sirće i ostavite da deluje između 15 minuta i pola sata, a zatim je isperite. Ponovite po potrebi.

5. Soda bikarbona i sirće

Napravite gustu mešavinu sode bikarbone i vode i nanesite je na mrlju koju ste prethodno natopili vodom. Prelijte kašikom sirćeta i odmah ćete videti reakciju, mesto sa mrljom će zapeniti. Nakon toga, ostavite da se osuši, a zatim ga četkajte i stavite u pranje.

Komentari (0)
Loading